A koronavírus és a haszidok – Trump is beavatkozott

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Nem túlzás azt állítani hogy drámai a koronavírus-helyzet New York-ban. Trump elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánította New York államát és Bill de Blasio, New York City polgármestere kijelentette, hogy városa most már a krízis központi színhelye.

New York, Borough Park

A számok percről percre változnak, több tízezer fertőzés van a zsúfolt metropolisban (e sorok közlésekor ??? – a szerk.), jelenleg 281 az elhalálozottak száma, és óvatos becslések szerint az áldozatok száma ennek sokszorosa lehet, halottak ezreivel, sőt, országosan tízezreivel számolnak.

A New York-i ultraortodox közösségekben – Szatmár, Bobov, Skver, Chabad – is nagy a riadalom.

Az Egyesült Államokon belül számos koronavírus gócpont alakult ki. A legsúlyosabb helyzet a Washington államban található Kirkland városában alakult ki egy idősotthonban. New Yorkon belül is számos gócpont található és úgy tűnik hogy az ultraortodox közösségeket sem kímélte a vírusfertőzés. Többszáz koronavírus megbetegedést regisztráltak a haszid közösségnek is otthont adó Borough Park és Williamsburg környéken, amelyek most már komoly válságövezeteknek számítanak.

 

Miért az ultraortodox közösségek?

Meyer Labin, egy Szatmár haszid jiddis újságíró szerint a legfőbb ok az információ hiánya. A haszid családok nem néznek TV-t és az internet használat is korlátozott. Tudtak ugyan a koronavírusról, de annak különösen veszélyes és gyors terjedését lassan értették meg. Egy másik ok, az ultraortodox élet jellegén alapszik. Zsinagógáikban naponta akár többször is együtt imádkozik többszáz hívő, és az ultraortodoxok a közösségi élet korlátozására csak a legvégső esetben hajlandóak.

A nemzetközi hálózattal rendelkező Chabad-Lubavics mozgalom vesztesége is jelentős. Több kulcsvezetőjük hunyt el Franciaországban és Angliában. Izraelben egy Amerikából érkezett 114 fős Chabad csoportot helyeztek karantén alá, s közülük 65 főnél mutatták ki a fertőzést. Kanadában a Montreal melletti Côte St-Luc-ben a Beth Chabad közösség összes tagja karantén alatt van.

Aaron Teitelbaum

A haszidok legnagyobb és legbefolyásosabb csoportja, a szatmáriak is veszélyben vannak. A szekta nem egységes és pontosan azt sem lehet tudni, hogy hányan kötődnek hozzájuk; a becslések 65,000-75,000 ezer között mozognak. A máramarosszigeti születésű, karizmatikus Joel Teitelbaum élesztette újjá az amerikai dinasztiát. Teitelbaum eredetileg Szatmárnémetiben volt rabbi és a Kasztner-vonattal menekült meg 1944-ben, miközben híveinek döntő többségét Auschwitzba deportálták.

1979-es halála után öröklési vita bontakozott ki és ma a szatmáriakat két civakodó fivér, Aaron és Zalman Teitelbaum vezetik. Aaron a New York-tól északra fekvő Kyrias Joel községet vezeti, míg Zalman a Wiliamsburgben élő hívek többségét.

Annak ellenére, hogy Andrew Cuomo kormányzó már korábban elrendelte a nem létfontosságú tevékenységeket beszüntetését, a szatmári haszidok még a közelmúltban is esküvőket rendeztek. Tűzoltók rekesztették be az egyik esküvőt. Bezárták ugyan zsinagógáikat, de hívőik az épületek mellett, vagy azok udvarán gyűlnek össze imára. A hatóságoknak ez sem tetszik.

Trump elnök és Avi Berkovitz

Végül Trump elnök is beavatkozott és ifjú tanácsadójára, Avi Berkowitzra bízta az ügyet. Berkowitz maga is ortodox zsidó, felszólította a vezető hászid rabbikat hogy kövessék a hatósági intézkedéseket. Aron Wieder, egy ultraortodox helyi politikus drámai jiddis nyelvű videóban figyelmeztette a hívőket hogy maradjanak otthon, hiszen családjaikat veszélyeztetik.

(Yiddish) Rockland County Legislature Aron Wieder on COVID-19 Preparedness

No Description

Az is kiderült, hogy a szatmáriak egyik vezető rabbija, a 73 éves Aaron Teitelbaum maga is fertőzött. Jelenleg karanténban van.

New Yorkban és környékén, ahol az összes ismert amerikai koronafertőzés mintegy felét regisztrálták, a sűrűn lakott városrészekben élő százezres nagyságrendű ultraortodox közösséget súlyos veszély fenyegeti.

 

Címkék:Bill de Blasio polgármester, Haszidok, koronavírus, New York

[popup][/popup]