A kormánylap szerint a Mazsihisz elnöke „kisemmizné a holokauszttúlélőket”

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

„Heisler András, a Mazsihisz elnöke kisemmizné a holokauszttúlélőket!” – ilyen címmel jelent meg a Magyar Nemzet online kiadásának cikke.

A rendkívül durva vádaskodás idézőjelek között volt látható, utalva arra, hogy a szöveget máshonnan vették át. A forrás nem más, mint a Smúzoló nevű  facebook oldal, amely becsületsértő stílusban súlyos vádakat terjeszt a Mazsihisz vezetőiről, mindenekelőtt Heisler Andrásról, névtelenül és a legtöbbször mindenféle bizonyíték nélkül.

Az újságírói és a hétköznapi etikának ilyenfajta megtaposása a legkevésbé sem zavarja a Magyar Nemzet szerzőjét, aki magától értetődő természetességgel idéz a becsületsértő és ellenőrizetlen állítások közül.

 „Az uniformis-szélhámos Heisler, a volt baracskai fogvatartott Kunos, meg a keresztény ravatalozóban haknizó Radnóti kivégzik a Mazsihiszt!” – ilyen stílusú bejegyzéseket idéz a kormánylap a Heisler-ellenes fb-oldalról. A napilap ezt „karcos stílus”-nak nevezi.

A névtelen oldal – melynek állítását a Magyar Nemzet átvette – azzal vádolja a Mazsihisz elnökét, hogy nem szavazott meg egy Holokauszt-túlélőket támogató javaslatot a Mazsök kuratóriumában. Ehhez Heisler két levelét mellékeli. Az ügy hátterének kiderítése, több forrásból való tájékozódás, netán az érintett megkérdezése természetesen nem követelmény ezeknél a partnereknél. A Magyar Nemzet kedvére válogat az alantas stílusú anonim honlap állításai közül, és semmi jele annak, hogy ezeket az információkat megpróbálta volna független forrásból ellenőrizni.

A Magyar Nemzet másik – szintén a fent nevezett partnertől átvett – állítása szerint Darvas István rabbi azért távozik az OR-ZSE zsinagógájának rabbiszékéből, mert „nem tudja megemészteni” Róna Tamás kirúgását. Természetesen ismét nincs szó arról, hogy bármiféle ellenőrizhető hírforrás – netán maga az érintett – fel lenne tüntetve.

Darvas István távozásáról a Heti TV-nek adott interjújában beszélt, váratlan lépését alapvetően azzal indokolta, hogy eljött az ideje az új kihívásoknak. Politikai okokról egy szót sem szólt.

*

Azzal, hogy a kormánysajtó zászlóshajója mindenféle pironkodás nélkül idéz egy útszéli hangon szitkozódó anonim honlapot, a Mazsihisz vezetése ellen folytatott lejárató hadjárat alighanem új szakaszába lépett. A cél nyilván az, mint a kormánylap a cikk első mondatában kijelentő módban megfogalmaz:

„Szinte elkerülhetetlennek látszik a Mazsihisz szakadása, akkorára nőtt az ellentét a neológ zsidó egyház vallási és világi vezetői között.”

 

Részlet a Smúzoló egy bejegyzéséből, 2020. október 13.

 

Címkék:Heisler András, Magyar Nemzet

[popup][/popup]