A kormány nem támogatja az örökjáradék EMIH által javasolt újrafelosztását

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Mazsihisz által tervezett fejlesztések szempontjából lényeges megbeszélést folytatott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnél Maram Stern, a Zsidó Világkongresszus (WJC) ügyvezető alelnöke, dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, Büchler András, a Mazsihisz vezetőségi tagja és Ligeti András, a WJC közösségi ügyekért felelős vezetője.

Maram Stern, Dr. Grósz Andor, Semjén Zsolt

A Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) ügyvezető alelnöke, Maram Stern a napokban Magyarországon tett hivatalos látogatása során megbeszéléseket folytatott Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszterrel, Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkárral, Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárral.

Ellátogatott a Mazsihisz székházába, szerdán pedig fogadta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter.

Ez utóbbi találkozón részt vett dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, Büchler András, a Mazsihisz vezetőségi tagja és Ligeti András, a WJC közösségi ügyekért felelős vezetője.

A megbeszélésen Maram Stern megköszönte a kormánynak a magyar zsidó közösségnek nyújtott eddigi és jövőbeni támogatását, különös tekintettel a Szeretetkórházban folyó beruházásra és az OR-ZSE főépületének tervezett felújítására. Az ügyvezető alelnök és a Mazsihisz-elnök azt mondta: Közép-Kelet Európa egyetlen zsidó kórházáról van szó, amelynek fejlesztése kulcsfontosságú a magyar zsidó közösség számára.

A találkozón szóba került az örökjáradék ügye, amely az érintett zsidó felekezetek között konfliktust okozott amiatt, mert az EMIH korábban az örökjáradék újratárgyalását indítványozta. Semjén Zsolt a megbeszélésen leszögezte: a kormány álláspontja szerint az örökjáradék felosztásáról rendelkező határozat megfelelő, ezért a kabinet nem látja indokoltnak a módosítását.

A miniszterelnök-helyettessel folytatott egyeztetés során elhangzott, hogy az idén esedékes magyar EU-elnökség alatt a kormány együttműködik a WJC-vel és a Mazsihisszel különböző, a zsidóságot érintő döntésekben.

Maram Stern a Mazsihisz székházában dr. Nógrádi Péter Mazsihisz-alelnök, dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnök és dr. Frölich Róbert országos főrabbi társaságában

A WJC tájékoztatása szerint Maram Stern budapesti látogatásának fő célja az volt, hogy egyeztessen a magyar kormánnyal Magyarország európai uniós elnökségéről, amely idén július 1-én kezdődik és december 31-ig tart. A WJC több együttműködési lehetőséget felvázolt az érintett kormánytagoknak, akik ezeket pozitívan értékelték. (mazsihisz.hu)

[popup][/popup]