A kanadaiak többsége apartheid államnak tartja Izraelt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A fiatal kanadaiak közel fele “apartheid” államnak tartja Izraelt – derül ki egy új felmérésből.

Az EKOS Research Associates által végzett és a Canadians for Justice and Peace in the Middle East (CJPME) nevű szervezet által támogatott új kanadai felmérés szerint az “apartheid” a leggyakoribb válasz, amikor az a kérdés, hogy a kanadaiak hogyan vélekednek Izraelről.

Hasonlóképpen, a felmérés szerint a kanadaiaknak csak egy kisebbsége tekinti Izraelt “élénk demokráciának” (vibrant democracy).

A CJPME úgy véli, hogy ezek az eredmények nyugtalanítóak és súlyos kihívást jelentenek az – amúgy igen szívélyes – Kanadai-Izraeli kapcsolatokra nézve. Ez utóbbiak ugyanis azon az alaptételen nyugszanak, hogy Kanada és Izrael „osztozik a demokratikus értékekben”.

A felmérés arra kereste a választ, hogy mit gondolnak az átlagos kanadaiak Izrael demokratikus jellegéről, tekintettel az egymással versengő állításokra, amelyek hol demokráciaként írják le Izraelt, hol pedig úgy vélik, hogy Izrael apartheidet rendszer.

A “nem tudom” választ adók nélkül a legtöbb válaszoló kanadai azt mondta, hogy Izraelt “apartheidhez hasonló szegregációval rendelkező államnak” tartja (38%), ami több mint háromszor annyi, mint ahányan azt mondták, hogy Izraelt élénk demokrácia (11%).

A felmérés azt is megállapította, hogy:
– A 18-34 év közötti kanadaiak majdnem fele (48%) úgy tekint Izraelre, mint egy apartheidhez hasonló szegregációval rendelkező államra.
– Az NDP támogatóinak jelentős többsége (64%) az apartheidhez hasonló szegregációval rendelkező államnak tekinti Izraelt, csakúgy, mint a BQ támogatóinak többsége (53%). Eközben a liberálisok támogatóinak 33%-a látja így Izraelt.
– Az NDP[1], a BQ[2] és a GPC[3] támogatóinak 0%-a tekinti Izraelt élénk demokráciának, míg a CPC[4] támogatóinak egynegyede (27%) és a liberálisok (LPC) kisebbsége (8%) Izraelt élénk demokráciának tartja.

“Annak ellenére, hogy Izrael támogatói igyekeznek az apartheid kifejezést szélsőségesnek vagy szélsőségesnek minősíteni, ezek a felmérési eredmények azt mutatják, hogy a kanadaiak első helyen választják ezt a kifejezést Izrael jellemzésére” – mondta Michael Bueckert, a CJPME alelnöke.

Az elmúlt években emberi jogi csoportok, köztük az Amnesty International és a Human Rights Watch azt állították, hogy Izraelnek a palesztinokkal szembeni bánásmódja apartheidnek minősül, ami a nemzetközi jog szerint bűncselekmény.

“Mint kiderült, a kanadaiak az apartheid kérdésében nagyrészt egyetértenek ezekkel az emberjogi mozgalmakkal. Azok viszont, akik Izraelt élénk demokráciának tekintik, a marginális álláspontot képviselik” – tette hozzá Bueckert.

[1] New Democratic Party, szociáldemokrata irányultságú

[2] Bloc Québécois: Kanadai franciák nacionalista mozgalma

[3]  Green Party of Canada: baloldali környezetvédő párt

[4] Conservative Party of Canada

 

Arutz 7

Címkék:Izrael, Kanada, Kanadai pártok

[popup][/popup]