A kanadai zsidók Helmut Oberlander náci háborús bűnös kiutasítását követelik

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

A B’nai Brith Canada felszólította Justin Trudeau miniszterelnököt, hogy tegyen meg mindent Helmut Oberlander háborús bűnös Németországba történő kitoloncolásáért, ahol bíróság elé akarják állítani. Oberlander tolmácsként dolgozott az egyik hírhedt halálbrigád keretében.

Helmuth Oberlander (Fotó: B’nai Brith Canada)

Az SS Einsatzkommando 10a halálbrigád tagjaként mintegy 90 ezer oroszországi és ukrajnai lakos megölésében bűnrészes, ma 95 éves egykori nácit az elmúlt 25 év során négyszer is megfosztották kanadai állampolgárságától, de három alkalommal sikeresen fellebbezett a bírósági határozat ellen. „Kanada nem engedheti meg, hogy csúfot űzzenek igazságszolgáltatásából” – mondta Michael Mostyn, a zsidó szervezet vezérigazgatója, aki hozzátette: „Az, hogy változatlanul az országban tartózkodik, minden Holokauszt túlélő arculcsapása, ami semmivé teszi a miniszterelnök ígéretét az igazság érvényre juttatására.”

A kanadai legfelsőbb bíróság múlt decemberben visszavonta Oberlander 1960-ban megszerzett állampolgárságát.

A B’nai Brith szerint „a több tízezer ártatlan polgári lakos haláláért felelős SS halálbrigád tagjának kiutasítását halogatni – ez arról tanúskodik, hogy a történelem feledésbe megy, és tanulságait nem vonják le.”

„Nincs több késlekedés. Nincs több föllebbezés .A kanadaiak igazságot követelnek, és minden további huzavona az igazság megcsúfolása” – zárul a B’nai Brith Canada levele.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:háborús bűnös, Helmuth Oberlander

[popup][/popup]