A kanadai és amerikai tizenévesek egyharmada szerint a Holokauszt „eltúlzott vagy kitalált”

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Politika, Történelem

Egy a Holokauszt emléknap előestéjén közzétett új közvélemény-kutatás szerint az USA és Kanada általános és középiskolás diákjainak közel 33 százaléka szerint nem biztos, hogy volt Holokauszt, és még ha volt is, a történet „eltúlzott vagy nagyobbrészt kitalált’.

A stutthofi láger rekonstruált bejárata (Forrás: Wikipedia)

A Liberation75, egy Ontario állambeli, a Holokauszt oktatás mellett elkötelezett szervezet által lebonyolított felmérés során csaknem 3600, 6–12 osztályos észak-amerikai tanulót kérdeztek meg, bár 78,6 %-uk kanadai volt.

A megkérdezett diákok 54%-a tudta, hány zsidót öltek meg Holocaust során, és 92%-uk szeretne még többet tudni az eseményről. 40%-uk mondta, hogy ismeretei a közösségi médiából származnak.

A vizsgálatot irányító Alexis Lerner (Western University) azt mondta: „Úgy vélem, hogy fontos kutatást végeztünk korunkban, amit a félretájékoztatás és a tájékoztatás hiánya jellemez. Amikor a diákok nem kapnak tájékoztatást erről a népirtásról, nem rendelkeznek tényszerű ismeretekkel, és alternatív információforrásokhoz fordulnak.”

Egyetlen kanadai tartomány vagy terület középiskolai tananyagában sem szerepel a Holokauszt oktatása. Az USÁ-ban a tárgyat 22 államban tették kötelezővé – áll a Liberation75 által közzétett jelentésben.

Marilyn Sinclair, a szervezet alapítója szerint a kanadai tartományokban és területeken követeljék meg a tanároktól a téma oktatását, „hogy ifjúságunknak tudomása legyen arról, mi történik, ha a gyűlöletnek nem vetnek gátat, és ha nem állunk ki egymásért.”

A felmérésben kérdések szerepeltek arról, mit tudnak a tizenévesek a zsidókról és az antiszemitizmusról. A válaszadók több mint 69%-a tisztában volt azzal, hogy a zsidóság etnikai-vallási csoport, és 54% tudta, hogy az antiszemitizmus a zsidók ellen irányuló gyűlölet.

[popup][/popup]