A Jobbik és Irán – egyetértésben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ki kell vizsgálni a Jobbik és Irán közötti kapcsolatot – követelte a Simon Wiesenthal Központ két magas rangú vezetője Budapesten. Simon Samuels, a Wiesenthal Központ nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója, valamint Abraham Cooper, a központ amerikai alelnöke magyar politikusokkal, köztük Navracsics Tiborral is tárgyalt Budapesten.

“Martin Schultzot, az EP elnökét haladék nélkül fel fogjuk szólítani, hogy a Jobbik három EU-képviselőjének feltételezett iráni kapcsolatait vizsgáltassa ki” – közölték a Budapesten járt vezetők.

A Jewish Telegraphic Agency (JTA) a közelmúltban összefoglalót közölt a Jobbik iráni kapcsolatairól.

vona_gabor_irani_nagykovettel

Lehmann Péter, a Turán-Irán Egyesület vezetője, Vona Gábor Jobbik-elnök és Irvash Ali Reza, volt iráni nagykövet (Fotó: hetivalasz.hu)

Eszerint Tiszavasvári azon öt magyar önkormányzat egyike, melynek élén jobbikos vezető áll. A 2010-ben megválasztott Fülöp Erik polgármester testvérvárosi megállapodást kötött az iráni Ardabil városával. Mindezt magyar, perzsa és rovásírásos felirat tudatja a városháza mellett. Azóta iráni üzleti delegáció is járt a városban és tiszteletét tette az iráni nagykövet is.

Gyöngyöspata jobbikos polgármestere, Juhász Oszkár volt a következő, az iráni testvérvárosi együttműködésben.

Ezek voltak az első lépések az Irán és a Jobbik közti partnerségben, amelyet nyilván a két fél elszigeteltsége is motivál. Irán az atomprogramja miatt, a Jobbik pedig agresszív nacionalizmusa és idegenellenessége miatt talál nehezen partnerre Európában.

A JTA idézi Ara Kovács Attilát, aki szerint a Jobbik még az Európa Parlament szélsőjobboldala számára sem partner, és irredentizmusa miatt a szomszéd országok radikálisaival sem talál kapcsolatot. Abraham Foxman, az amerikai Anti-Defamation League vezetője szerint a két felet az antiszemitizmus köti össze, nem más. De ezen kívül nyilván közösek bennük a nyugat-ellenes indulatok, amelyek Európára és Amerikára egyaránt kiterjednek.

Továbbá: az iráni rendszer azt is remélheti, hogy a Jobbik (a jelenlegi felmérések szerint a második legnépszerűbb párt) kormányra kerül Magyarországon, ami jelentős pozíciókhoz segítheti egy EU- és NATO-tagországban.

A kezdeti lépés óta Vona Gábor, a Jobbik vezetője már számos iráni delegációval tárgyalt. A Jobbik vezetői közül többen elutaztak Iránba egy üzleti delegációval.

2011 decemberében a Jobbik Amerika-ellenes, Irán-párti tüntetést tartott az amerikai követség előtt, ahol a párt minden nagyágyúja felszólalt, köztük Gyöngyösi Márton, aki szerint „a cionista érdekeknek alárendelt Nyugat hosszú évtizedek óta folytat burkolt, vagy közvetett propaganda-hadjáratot az ősi, büszke, függetlenségét és szabadságát féltve őrző perzsa nép ellen”.

iran1

Jobbikos politikusok, iráni üzletemberek Tiszavasváriban (fotó:tiszvasvari.hu)

Az Irán-Jobbik tengely működtetésében kulcsszerepet játszik egy Budapesten élő iráni fogorvos, Afi Hossein Jahromi, Gyöngyösi Márton jó ismerőse, a Hungarian Iranian Business Group megalapítója.

Jahromi személyével már a Heti válasz is foglalkozott, megemlítve, hogy egyszer az iráni nagykövetség tanácsosaként , máskor a Jobbik közel-keleti és iráni ügyekben illetékes tanácsadójaként mutatkozik be. Jahromi sokoldalú üzletember: éttermet üzemeltet a Ráday utcában (Shiraz), Miss Hastánc Hungary címmel szervezett programot, de támogatja a Ferencváros kézilabda csapatát is.

Jahromi

Afi Hossein Jahromi

2011-ben Jahromi segítségével és az iráni követség közreműködésével szervezték meg egy magyar delegáció iráni útját. A cél az volt, hogy a két ország közti kereskedelmet föllendítsék: ez ugyanis 2000 és 2010 között a tizedére zuhant, 400 millióról 40 millió dollárra. Ennek oka azonban mindenekelőtt az Irán elleni kereskedelmi szankciók életbe lépése volt.

A JTA idéi Jahromit, aki szerint „az irániakat és a magyarokat nem a véletlen körülmények vagy az Izrael-ellenes érzelmek hozták össze, hanem az, hogy elutasítják az Európai Unió irányítását, amely már tönkretette Görögországot és Spanyolországot. A magyarok nem hajlandók arra, hogy ők legyenek a következők.”

[popup][/popup]