A Jobbik és a fesztiválok. Probléma?

Írta: Vida Nárcisz - Rovat: Belpolitika, Politika

A Jobbik a kiválasztott célközönség (jelen esetben a fiatalok) eléréséhez hatékony csatornát és médiumot aknáz ki a fesztiválokkal. Hol a többi politikai erő?

efott

Jobbik ifjak az EFOTT-on – Tényleg övék a jövő?

Az alapvetően egyetemistáknak és főiskolásoknak szóló EFOTT (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója) fesztivál harmadik estéjén ellátogattunk Velencére, a rendezvény helyszínére. A résztvevők 30 év alatti fiatalokból kerültek ki, a programlehetőségek is főként az ő szórakozási igényeiknek megfelelően alakultak. Mindezt tekintetbe véve elgondolkodtató, hogy a fesztivál során szinte észrevétlenül kaphattak a fiatalok politikai iránymutatást is, méghozzá a korábbi évekhez hasonlóan, dominánsan a Jobbik részéről.

Más párt nem képviseltette magát,

legalábbis más politikai szervezet sátrába nem botlottunk, más politikai szervezet szóróanyaga nem került a kezünkbe, más politikai szervezet nevével ellátott labdával focizó óvodáskorúakat nem láttunk. Kérdés, hogy miért alakul(hat) ez így évek óta, más, fiatalokat célzó fesztivál esetén is?

És rendben van-e így?

Nem politikai haszon nélküli egy politikai párt fesztiválon való megjelenése, különösen nem, ha fiatalokat célzó programról van szó. A frissen választópolgárrá váltak köre könnyebben formálható, ezáltal ez a választóréteg valamivel jobban ki van téve a politikai marketing, politikai kommunikáció hatásainak, akár bizonytalan, ingadozó, akár biztos választóról van szó, aki ebben az esetben megerősítést kap.

A Jobbik a kiválasztott célközönség (jelen esetben a fiatalok) eléréséhez hatékony csatornát és médiumot aknáz ki a fesztiválokkal,

sőt, lehetőséget biztosít a kétirányú kommunikációra is a személyes találkozás és párbeszéd helyszínen való megteremtésével. Egy fesztivál remek lehetőség a véleményformálásra, mely olyan hatásmechanizmust erősít fel, amely kampányidőszaktól függetlenül, szinte észrevétlenül tudja befolyásolni egy-egy politikai üzenet célba érését, választópolgárokhoz való eljutását, egy-egy politikai párt megítélését. Bizalmat, rokonszenvet építhet ki a fiatalokhoz közel álló környezetben való megjelenés, az őket megcélzó, külön erre az alkalomra készített médiumok terjesztése, amely a kritikai gondolkodás mértékétől függően,

akár észrevétlenül vezethet a Jobbik eszméinek és gondolatainak elfogadásához, hitelesítéséhez.

Milyen hatásai lehetnek az efféle politikai kommunikációnak? Mennyire lehet tudatosítani a választópolgárokban ezeket a hatásokat?

Hol a többi politikai erő? Ki(k)nek a felelőssége ez?

 

 

[popup][/popup]