“A haszid zsidók körében magasabb lesz a fertőzöttek aránya”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Zsidó közösségi vezetők Antwerpenben azt jósolják, hogy a helyi zsidóknak akár 85 százaléka is megkaphatja a koronavírust – ami jóval magasabb arány annál, mint ami belgiumi lakosság körében várható.

Antwerpeni zsidók (fotó: Nick Hannes)

Az előrejelzés, ami a Jewish Telegraphic Agency birtokába jutott, azt is valószínűsíti, hogy az elkövetkező hetekben a helyi – túlnyomórészt ultraortodox – zsidók körében 550 halálest várható, ami a 25 ezer fős közösségnek 3.4 százaléka.

Belgiumban az elmúlt pénteken 1795 fertőzést 21 halálesetet regisztráltak. Vezető szakemberek úgy becsülik, hogy a lakosság fele kaphatja el a koronavírust.

A zsidó közösség körében várható magasabb arányokat a közösség nagyon élénk szociális kapcsolataival magyarázzák a közösségben élő orvosi szakemberek. „Az antwerpeni zsidók mind ismerik egymást , minden zsinagóga egy nagy család”, mondta Michael Freilich, modern ortodox zsidó, a városi tanács tagja. Ha egy átlagos belgiumi polgárnak, családjával együtt, tizenöt ismerőse van, akkor egy antwerpeni zsidónak 150.”

A becslések szerint a közösség egyötöde, mintegy 3400 ember szorul majd kórházi ápolásra, 10 százalékuk pedig intenzív kezelésre.

Pinchas Kornfeld rabbi, egy közösségi vezető elmondta a JTA munkatársának, hogy számos antwerpeni zsidó önként karanténba vonult, mert tart tőle, hogy elkapta a vírusos betegséget. Ugyanakkor súlyos megbetegedés vagy haláleset még nem fordult elő.

A sokféle harédi közösségből álló antwerpeni zsidóság rabbinikus tekintélyei arra bíztatják híveiket, hogy tartsák tiszteletben a városi hatóságok rendelkezéseit és családjukon kívül ne érintkezzenek másokkal. Ezt a többség elfogadja, de nem mindenki. Az egyik közösségi vezető ezért WhatsApp üzenetben fordult híveihez, kérve őket, hogy tartsák tiszteletben a rendelkezéseket – például azt, amely szerint egy boltban nem lehet egyszerre több, mint tíz ember. „Az emberek tülekednek, magukkal hozzák a gyerekeiket – ennek véget kell vetni” – mondta az üzenetben. Freilich szerint a magas halálozási arány elkerülhető lenne, ha a „social distancing” szabályait betartanák – de a haszid zsidók számára éppen ez a nehézség. Ráadásul a közösség tagjai nem beszélnek a betegségről, magánügynek tartják, így azt sem lehet tudni, hogy hány embernél észlelhetők a tünetek. Ez megnehezíti a védekezést.

JTA

Címkék:Antwerpen, haszid zsidók, koronavírus

[popup][/popup]