Feldmájer: A gyűlölködők üvöltése elnyomja a józan többség hangját

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Önök egy olyan országba érkeztek, ahol dacára a több évtizedes zsidóellenes propagandának, dacára a hivatalos tiltásnak, mégis százak és ezrek voltak, akik életüket kockáztatva kiálltak az üldözött zsidók mellett, bújtatták és mentették őket – fogalmazott Dr. Feldmájer Péter a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke vasárnap a Zsidó Világkongresszus ünnepélyes megnyitóján Budapesten. Az alábbiakban a teljes beszédet közöljük.

Feldmájer Péter

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

 

Má nistáno halajló haze?

Miben különbözik ez az éjszaka a többi éjszakától, kérdezzük minden Széder este, és mondhatjuk ma is, má nistáno hacongres haze – miben különbözik ez a kongresszus a többi kongresszustól? Elsősorban abban, hogy szeretettel köszönthetjük Önöket itt, Magyarország fővárosában, Budapesten, ebben a gyönyörű városban, amely egyszerre őrzi a múlt örömeit és fájdalmait.

Önök olyan országba érkeztek, ahová a legendák szerint az államalapító büszke lovas törzsekkel együtt érkeztek a kazár birodalomban élt zsidó emberek, ahol a XIX. század során hosszú évtizedekig szeretettel fogadták a keletről érkező zsidók százezreit. Az itt élő zsidók magyar patriótává lettek, páratlan gyorsasággal levetették nyelvüket, s feltétlenül támogatták a magyar függetlenség ügyét, de már a dicsőséges 1848-as szabadságharc legelső napjaiban pogromot rendeztek a pozsonyi zsidók ellen.

Önök egy olyan városba érkeztek, amely büszke arra, hogy itt született és járt iskolába a modern Izrael megálmodója, Herzl Tivadar!

Önök olyan országba érkeztek, amely elvesztette az I. világháborút, és ezzel együtt területének 2/3-át, a harcokban résztvevő magyar hazafiként küzdő zsidó honvédek és tisztek hősiessége legendássá vált, ez azonban nem akadályozta meg a politikai vezetést, hogy a zsidókat tegyék bűnbakká a vereségért és meghozzák a modernkori Európa első zsidóellenes törvényeit, amelyek mintául szolgáltak a náciknak is.

Önök abba az országba érkeztek, ahol az akkori társadalom túlnyomó többsége helyeselte a zsidóellenes törvényeket, s bár a tömeggyilkosságokkal legtöbbjük nem értett egyet, de végül is az egész magyar közigazgatás – élén a Kormányzóval – szervezte és végrehajtotta a zsidóság összegyűjtését és deportálását, útjuk az auschwitzi gázkamrákban ért véget. Önök egy olyan városba érkeztek, amely ékességének, ahol a kék Duna vizét vörösre festette a belelőtt zsidók tízezreinek vére.

Önök egy olyan országba érkeztek, ahol dacára a több évtizedes zsidóellenes propagandának, dacára a hivatalos tiltásnak, mégis százak és ezrek voltak, akik életüket kockáztatva kiálltak az üldözött zsidók mellett, bújtatták és mentették őket.

Önök egy olyan országba érkeztek, ahol a zsidók többsége – dacára a tömeggyilkosságoknak – megőrizte hazafiságát.

Önök egy olyan országba érkeztek, ahol a baloldali zsidóellenes pogromok moszkvai szervezői nem értek el eredményt, mert az ország egyébként hithű kommunista vezetői egyedülálló módon nem voltak hajlandók magukévá tenni a Hitler nyomába lépő vörös cárok őrült terveit és parancsait.

Önök egy olyan országba érkeztek, ahol a kommunizmus bukása után Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége páratlan lelkesedéssel újra felvirágoztatta a vallási, és kulturális életét, oktatási rendszere például szolgálhat mindenkinek.

Önök egy olyan országba érkeztek, melynek büszke zsidó lakosai végre szabadon szerethetik Izraelt, és hirdethetik, hogy soha sem felejtik el Jeruzsálemet, a zsidó nép örökké egységes szellemi fővárosát.

Önök egy olyan országba érkeztek, ahol Izrael után talán elsőként a világon, törvénybe iktatták a holokauszt áldozatainak nemzeti emléknapját, és az első Orbán-kormány intézkedéseit követve azóta is rendkívül sokat tesznek a holokauszt emlékének megőrzéséért, azért, hogy a holokauszt története az iskolai oktatás szerves részévé váljon.

Önök egy olyan országba érkeztek, ahol a zsidó társadalmat ismét fenyegetik a középkorból és a holokauszt idejéből itt maradt ordas eszmék és tettek, ahol idős főrabbit támadnak meg az utcán, ahol a fasisztákat éltetik, ahol a bíróság a gyilkosokat állítja példaképül az ifjúság elé, lelkes antiszemitákról neveznek el tereket, és utcákat, a magyar nácik udvari költőinek műveit a nemzeti alap tanterv részévé tették, így mérgezik a tanulók lelkét.

Önök egy olyan országba érkeztek, amelynek kormánya mindig támogatja Izrael Állam biztonságos létét, és amely szilárdan kiáll a zsidók vallási jogainak sérthetetlensége mellett és soha sem jutna eszébe, hogy az állatok jogait a zsidók vallási jogai elé helyezze.

Önök egy olyan országba érkeztek, ahol a zsidóság a magyar társadalom többségének támogatásával háborítatlanul élhetne, ha a hangos gyűlölködők üvöltése nem nyomná el a józan, barátságos többség hangját.

Zoltai Gusztáv úrral a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatójával, két évtizeddel ezelőtt úgy gondoltuk, hogy a magyar zsidóságnak nem csak ragyogó múltja, hanem jövője is van. Az, ami itt történt az elmúlt évtizedekben, azt bizonyítja, hogy nem tévedtünk! Vele együtt most is biztos vagyok abban, hogy a magyarországi zsidóságnak nemcsak jelene, hanem ragyogó jövője is van, dacára az antiszemita csőcselék tombolásának.

Köszönöm, hogy eljöttek, és itt vannak velünk. Büszkék vagyunk, hogy méltónak találtak bennünket arra, hogy itt tartsák a közgyűlésünket, hogy együtt lehetünk és, hogy kifejezik szolidaritásukat a magyar zsidósággal.

Hiszem, hogy a világ zsidóságának össze kell fognia! A mai nap is azt mutatja, hogy nem vagyunk egyedül, mindannyian figyelünk egymásra, éljünk bárhol is a földön. Feladatunk nem kevés.

Magyarország és Európa rossz irányba indult el.

Ahogy Hamlet, a dán királyfi mondja: „kizökkent az idő, -ó kárhozat
Hogy én születtem helyretolni azt”

Bizony, hölgyeim és uraim, kizökkent az idő, és csak együtt tudjuk helyretolni azt, mert mintha megint a vészterhes ’30-as évek zaját hallanánk, mi, akik ma este itt vagyunk, zsidók és nem zsidók, csak összefogva érhetjük el azt, hogy Magyarországon, Európában, s az egész világon soha ne térhessen vissza a zsidóellenesség sötét korszaka, soha többé ne kelljen félnie egyetlen zsidó embereknek sem.

Köszönöm, hogy meghallgattak, szép estét kívánok mindenkinek!

[popup][/popup]