A Hamasz mélyen beépült az ENSZ szervezetbe

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli hírszerzés szerint a palesztinokat segélyező ENSZ-szervezet, az UNRWA gázai dolgozóinak 10 százaléka kapcsolódik a terrorcsoportokhoz.

A Wall Street Journal birtokába jutott izraeli dokumentum szerint az az UNRWA gázai alkalmazottainak mintegy 10%-a kapcsolatban áll terrorszervezetekkel, ráadásul legalább 12 alkalmazottnak közvetlen köze volt az október 7-i dél-izraeli terrorista támadáshoz.

A jelentés szerint továbbá az ENSZ-ügynökség gázai alkalmazottainak mintegy 50%-ának legalább egy közeli rokona kapcsolatban áll a terrorcsoportokkal.

Az Associated Press azt állította, hogy látott egy izraeli dokumentumot, amely szerint legalább 190 UNRWA-alkalmazott maga is a Hamász vagy az Iszlám Dzsihád ügynöke, anélkül, hogy bizonyítékot szolgáltatott volna. Nem volt világos, hogy ugyanarról a dokumentumról van-e szó.

A legutóbbi vádak hatására az UNRWA pénteken bejelentette, hogy a nem részletezett vádak miatt több alkalmazottat elbocsátott. Ennek ellenére a bejelentés óta számos adományozó, köztük az Egyesült Államok, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország, Ausztrália és Finnország felfüggesztette az ügynökség finanszírozását a vizsgálat lefolytatásáig.

No Title

No Description

A dosszié szerint a dél-gázai Khan Júniszból származó UNRWA iskolai tanácsadót azzal gyanúsították, hogy fiával együttműködve elrabolt egy nőt Izraelből, míg a Gáza középső részén fekvő Nuseirat város szociális munkását azzal vádolták, hogy segített egy halott izraeli katonát Gázába hurcolni.

A The Wall Street Journalnak nyilatkozva egy magas rangú izraeli kormánytisztviselő azt mondta: “Az UNRWA problémája nem csak az október 7-i mészárlásban részt vevő néhány rossz alma. Az intézmény egésze a Hamász radikális ideológiájának menedéke”.

A Trump-kormányzat 2018-ban felfüggesztette az ügynökség finanszírozását, de Joe Biden amerikai elnök visszaállította azt. (ToI)

Címkék:Gáza, UNRWA

[popup][/popup]