A Hamasszal akartak együttműködni

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az USA Igazságügyi Minisztériuma pénteken közleményt adott ki arról, hogy vádat emeltek a 30 éves Michael Robert Solomon és a 22 éves Benjamin Ryan Teeter ellen, akiket azzal vádolnak, hogy fölvették a kapcsolatot az Egyesült Államokban terrorista szervezetként nyilvántartott Hamasszal.

Michael Solomon és Benjamin Teeter a rendőrség által közzétett fotókon

Solomon és Teeter magukat a Boogaloo Bois nevű szélsőséges csoport tagjainak tartják, amely egyike az USÁ-ban gyors ütemben szaporodó, túlnyomórészt elégedetlen fehér férfiakból álló radikális szervezeteknek.

A Boogaloo egy zavaros – szélsőjobbos és szélsőbalos elemekből vegyített – ideológiával rendelkező grassroot mozgalom. Nevét egy 1984-ben készült filmből kölcsönözte. Ideológiájában fontos a fegyvertartás korlátlan szabadsága, valamint a felhívás az államrend erőszakos megdöntésére.

Erica H. MacDonald államügyész a közlemény ismertetésekor maga is elmondta, hogy „a csoport az erőszak ideológiáját követve az amerikai kormány megdöntését tűzte ki célul”.

„A vádlottak felfogása szerint Amerika-ellenes nézeteik egybeesnek a Hamászéval, és terveket szőttek erőszakos cselekmények végrehajtására Minnesota államban és másutt” – közölte az államügyész.

Az FBI Solomont és Teetert a George Floyd halálát követő, a Twin Cities (St. Paul és Minneapolis) területén kirobbant zavargások idején kezdte figyelni.

A két férfi a Boogaloo Bois csoport „Boojahideen” néven ismert frakciójának tagja, akik „bevallott célja a kormány megdöntése és a rendőrség átalakítása” – hangzik a közleményben.

A Boogaloo tagjai egy szabad fegyvertartásért rendezett demonstráción (fotó: Wikipedia)

Solomon és Teeter Minneapolis lakott területén fegyveresen sétálva találkozott a vád koronatanújával, akit ők a Hamász ügynökének hittek. Valójában az illető egy FBI ügynök volt, aki rögzítette hármójuk beszélgetését, amiben Solomon és Teeter Hamasz zsoldosoknak ajánlkoztak, hogy a bevételből a Boogaloo Bois/Boojahideen mozgalmat támogassák: további tagokat toborozzanak és kiképzőtábort hozzanak létre.

Később találkoztak valakivel, akiről azt hitték, hogy a Hamasz magasabb rangú képviselője, de aki valójában szintén az FBI titkos ügynöke volt. Neki kifejtették, hogy céljuk emlékművek megrongálása, valamint támadások végrehajtása észak-karolinai fehér fajvédő szervezetek központjai (!), politikusok és média személyiségek ellen – áll a közleményben. A két férfi fölajánlotta, hogy nyilvántartásba nem vett fegyverek szállítását vállalják, ideértve a hangtompítókat is. Július 30-án öt további hangtompítót ajánlottak föl egyenként 1.800 dollárért. Automata fegyverek beszerzéséről is szó volt. Solomon és Teeter arra számított, hogy a fegyvereket a Hamasz akcióiban fogják alkalmazni a Közel-Keleten, izraeli és amerikai egységek elleni támadásokban.

A bűnüldözési nyilatkozat idézi Solomont: „Megmondom, mit akarunk. Húsz szenátort szeretnék eltakarítani, miközben a rohadt baseballt játsszák. Nem akarok bírósági épületet fölrobbantani. Néhány amerikai politikust akarunk ártalmatlanná tenni.”

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Boogaloo Bois, Hamasz

[popup][/popup]