A háború kezdete óta 13 ezer ukrán és 26 ezer orosz zsidó alijázott

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Amikor Oroszország februárban megszállta Ukrajnát, Izrael felkészült a volt szovjet tagköztársaságból érkező új bevándorlási hullámra. Azóta mintegy 13 000 zsidó származású ukrán alijázott. Azonban váratlanul ennek kétszerese érkezett Oroszországból, ami azt jelenti, hogy körülbelül minden nyolcadik orosz zsidó elhagyta az országot.

Orosz zsidó család érkezik az izraeli Ben Gurion repülőtérre

Vlagyimir Putyin szeptemberi mozgósítási bejelentése óta számuk egyre nő. A múlt héten Alla Pugacsova, a szovjet pop királynője megismételte a háborúval szembeni kritikáját, és bejelentette, hogy zsidó gyökerekkel rendelkező férjével Izraelbe jött.

Az alijázási folyamatot igyekeztek felgyorsítani az Ukrajnából menekülők számára, de az Oroszországból emigrálni kívánók nagy száma túlterhelte a bevándorlást intéző Zsidó Ügynökséget (Szochnut). Az idén eddig Izraelbe érkezett 26 000 orosz mellett további 35 000 vár kérelme elbírálására.

Az alijáért és integrációért felelős izraeli minisztérium, valamint a külügy- és a pénzügyminisztérium képviselői Putyin behívással kapcsolatos bejelentése után találkoztak, hogy megvitassák a vészhelyzeti költségvetést, a szálláslehetőségeket és a repülőjáratok megszervezését az újonnan érkezők számára.

Guardian

Címkék:alija, háború, Oroszország, Ukrajna

[popup][/popup]