A gyűlölet lakodalma

Írta: Mika Klára - Rovat: Politika

Múlt hét szerdán az izraeli 10-es tévécsatorna megdöbbentő felvételt sugárzott az azóta csak „gyűlölet esküvőjeként” elhíresült ortodox zsidó lakodalomról.

Képkivágás

A három hete Jeruzsálemben készült képsorokon táncot lejtő pajeszos és kipát viselő vendégek fegyvereket és késeket lóbálva, Molotov koktélokkal hadonászva ünnepelnek, bosszút dicsőítő dalokat énekelnek és egy elmaszkírozott fiatal gyújtóbombát tart a kezében.

A videón továbbá látni lehet, ahogy a radikális zsidókból összetevődő násznép közül valaki az idén júliusban, Dumában, izraeli telepesek által elkövetett gyújtogatás áldozatául esett Ali Dawabsheh palesztin csecsemő képét döfködi.

A Channel 10 beszámolója szerint mindez egy közismert szélsőjobboldali pár esküvőjén történt, a táncolók pedig a Dawabsheh-gyilkosság gyanúsítottjainak barátai.

A fogadáson kézről kézre járó géppisztolyokra és revolverekre az izraeli hadsereg adta ki az engedélyt, és kiskorú gyermekek kezében is látni lehet őket.

A különös menyegző híre az izraeli rendőrség fülébe jutott, akik elkobozták a videót, letartoztatták a vőlegényt, s további négy személyt – köztük egy katonát és két kiskorút – vettek őrizetbe a tivornyázók köréből.

Előzőleg kedden a rendőrség letartoztatott egy ötven év körüli lakost is a ciszjordániai Tapuahból, aki tisztán kivehetően táncol a videón. A férfi ügyvédje azzal védekezett, hogy a felvételeken látható fegyverek játékpuskák.

A rendőrség bejelentette, hogy tovább folytatja a nyomozást az esküvőn részt vett vendégek körében, hogy felderítse a fegyverek eredetét, illetéktelen vagy veszélyes használatát, kivizsgálják az engedély nélküli fegyverek birtoklásának gyanúját és bevonják a kiadott engedélyeket.

A felvételen fegyverekkel látható személyeket és a kisgyerek fotóját tartó személyt a rendőrség erőszakra való felbujtás gyanújával fogja kikérdezni.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök határozottan elítélte a sokkoló képeket, melyek „annak a csoportnak a valódi arcát világítják meg, akik veszélyt jelentenek az izraeli társadalomra és  az ország biztonságára”.

A baloldali Cionista Unió képviselője, Cipi Livni szintén lesújtóan nyilatkozott a történtekről: „A csecsemők halálán felbuzdult táncosok zsidósága nem az én zsidóságom. Ez a csoport el akarja pusztítani a zsidó Izraelt, a gyűlölet államává változtatva belülről semmisítené meg ezt az országot.”

Jichak Herzog, a Cionista Unió vezetője az alábbi üzenettel reagált a Twitteren: „Ti nyomorultak, elfelejtettétek, mit jelent zsidónak lenni. Megszentségtelenítitek fejfedőiteket, imasáljaitokat és Isten nevét.  Aki egy esküvőn táncolva egy alvó gyermek halálát ünnepli az nem zsidó és nem izraeli. Az ilyet azonnal börtönbe kell zárni.”

David Lau főrabbi szintén reagált az eseményekre: „Az effajta cselekedetek nem a zsidóság útmutatását követik. Ez a zsidó emberek és a Tóra értékeinek elvetése és sárba tiprása. A törvény őreivel együtt a szülőknek és a tanároknak is kötelességük minden tőlük telhetőt megtenni annak érdekében, hogy megakadályozzák ezt a megdöbbentő azonosulást a gyilkolás és terrorizmus rémisztő tetteivel.”

Címkék:esküvő fegyverekkel

[popup][/popup]