A gázai alagutak teljes hossza legalább 563 kilométer –a londoni metró csak 402

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Magas rangú izraeli védelmi tisztviselők a NY Timesnak elmondták, hogy mintegy 5700 különálló akna vezet a Hamász földalatti hálózatához – miközben Gáza teljes területe mindössze 362 négyzetkilométer.

Egy keddi jelentés szerint magas rangú izraeli védelmi tisztviselők most úgy értékelik, hogy a Hamász gázai alagúthálózatának hossza 563 és 724 kilométer között lehet, vagyis sokkal hosszabb, mint korábban gondolták.

A The New York Times által közölt becslés lényegesen magasabb, mint az Izraeli Védelmi Erők (IDF) múlt havi becslése.

Az újság idézte az izraeli hírszerzés tisztviselőit, akik becslések szerint mintegy 160 kilométernyi alagút húzódik a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Júnisz alatt, ahol az IDF csapatai intenzív harcokban nyomulnak előre, a Hamász vezetője, Yahya Sinwar és más terrorista parancsnokok után kutatva, akikről úgy vélik, hogy a föld alatt rejtőzködnek.

Két névtelenül nyilatkozó izraeli védelmi tisztviselő szerint nagyjából 5700 különálló akna vezet le az alagutakhoz.

Alagútfúrás Gázában, még békeidőben

Az október 7-i mészárlásokat követő szárazföldi offenzíva megindítása óta – amelyben a Hamász vezette terroristák mintegy 1200 embert öltek meg és mintegy 240 túszt ejtettek – az izraeli erők az alagutak megsemmisítésén dolgoznak, egyre többet tárva fel a gázai terrorszervezet földalatti hálózatából. Egy védelmi tisztviselő a Timesnak elmondta, hogy ez a feladat egyre könnyebbé vált, ahogy a szárazföldi offenzíva során egyre mélyebbre nyomulnak az övezetben.

A tisztviselő elmondta, hogy az IDF-nek korábban akár egy évre is szüksége lehetett ahhoz, hogy egyetlen alagutat is felderítsen, de most már sokkal gyorsabban képes erre a szárazföldi hadjárat során a Gázában összegyűjtött hatalmas mennyiségű hírszerzési anyagnak köszönhetően: sok adatot találtak az alagútásásban részt vevő Hamász-ügynökök számítógépein, és felfedeztek egy listát azokról a családokról, amelyek “házában” alagútaknák voltak.

A tisztviselő elmondta, hogy az IDF rájött a “háromszög rendszerre” is, amelyben a csapatok valószínűleg olyan terület alatt találnak alagutakat, ahol iskola, kórház vagy mecset található.

A tisztviselő figyelmeztetett, hogy az alagutak felszámolása évekig is eltarthat, megjegyezve, hogy a földalatti járatokat fel kell térképezni, és ellenőrizni kell, hogy nincsenek-e ott túszok, mielőtt az izraeli erők megsemmisíthetnék azokat.

A jelentés emellett kiemelte az alagutak különböző típusait, amelyekkel az izraeli erők Gázában találkoztak, így például a harcra vagy fegyvergyártásra használt alagutakat. Minőségi különbségek is vannak, a jobban felszerelt alagutakat magas rangú Hamaszosoknak, a kezdetlegeseket pedig a talpasoknak szánták.

Lejárat egy földalatti rakétagyártó műhelybe

Múlt héten az IDF új hírszerzési adatokra hivatkozva azt mondta, hogy a Hamász több mint 6000 tonna betont és 1800 tonna acélt használt fel kiterjedt alagúthálózatához. Azt is mondta, hogy a Hamász valószínűleg több tízmillió dollárt fektetett a projektbe.

Több, a november végi tűzszüneti megállapodás keretében kiszabadult túsz arról számolt be, hogy a Hamász által a Gázai övezetben lefektetett alagutakban tartották fogva őket, amelyeket Izrael szerint már régóta használnak fegyverek és harcosok csempészésére az enklávé területén.

Úgy vélik, hogy a Hamász által október 7-én elrabolt 132 túsz még mindig Gázában van, miután a november végi tűzszünet során 105 civilt engedtek ki a Hamász fogságából. Négy túszt már ezt megelőzően szabadon engedtek, egyet pedig a csapatok mentettek ki. Nyolc túsz holttestét is megtalálták, három túszt pedig tévedésből megölt a hadsereg. Az IDF megerősítette a Hamász által még mindig fogva tartott 25 ember halálát, hivatkozva a hírszerzési információkra és a csapatok által szerzett adatokra.

ToI

[popup][/popup]