A Gantz-manőver

Írta: Lázár György   - Rovat: Politika, Vélemény

Gantz előtt kigördítette a vörös szőnyeget a Fehér Ház. Kamala Harris alelnökkel találkozott a Fehér Házban, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval és Blinken külügyminiszterrel is. Washingtonban úgy fogadták mintha ő lenne Izrael legitim vezetője. Gantz három órán keresztül (!) tárgyalt az amerikai vezetéssel a Fehér Házban és Chuck Schumer nagyhatalmú demokrata szenátor is fogadta.

Beni Gantz és Anthony Blinken külügyminiszter az amerikai Külügyminisztérium épületében 2021-ben

Tavaly szeptemberben írtam egy glosszát az ÉS-ben arról, hogy amikor San Franciscóban éppen nadrágot próbáltam vásárolni, nem tudtam a belvárosi áruházak közelébe jutni, mert lezárták a környéket. Netanjahu ellen tüntettek, amikor a közeli kaliforniai Szilíciumvölgybe látogatott. “Bibi go home!” – zúgott a tömeg.

Az sem tetszett sokaknak, hogy Netanjahu éppen Elon Musk-kal jelent meg egy rendezvényen. Musk nem népszerű San Franciscóban. Talán éppen azért, mert ott van a Twitter, vagy ahogy mostanában hívják, az X központja.

Néhány napja, március 3-án, zuhogó esőben magam is együtt meneteltem azzal a tízezer San Franciscoival az ún. Unity March-on, akik az intolerancia, de főleg az antiszemitizmus ellen tüntetett. Az egyik szónok a Városháza előtt felállított pódiumon éppen Eleni Kounalakis volt, aki manapság Kalifornia kormányzóhelyettese, de nem is olyan régen még nagykövet volt Budapesten. Eleni a magyar Holokausztról és antiszemitizmusról is beszélt, de ez egy másik írás témája lehetne.

A szónokok és a tömeg kiállt a zsidó állam mellett, de az meglepett, hogy annak miniszterelnökét egyetlen szóval nem említették. Netanjahu neve egyetlen beszédben sem hangzott el, és egyetlen házi készítésű plakáton sem láttam fotóját.

Micsoda különbség! San Francisco néhány hónapja még Netanjahut tartotta minden bajok okozójának, ma már személyéről nem is vesznek tudomást itt Kaliforniában.

Nem egészen véletlen ez. Az amerikai tévéállomások politikai kommentátorai manapság azon “csámcsognak”, hogy Beni Gantz, az izraeli hadikabinet tagja hivatalos úton itt járt az USA-ban. Ez persze nem lenne hír. A hír valójában az, hogy Netanjahu miniszterelnök nem engedélyezte az utat, sőt, annyira dühös, hogy sajtóhírek szerint kijelentette: Izraelnek csak egy miniszterelnöke van, és az ő. Vele tárgyaljanak az amerikaiak, ha valamit akarnak.

Gantz előtt kigördítette a vörös szőnyeget a Fehér Ház. Kamala Harris alelnökkel találkozott a Fehér Házban, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval és Blinken külügyminiszterrel is. Washingtonban úgy fogadták mintha ő lenne Izrael legitim vezetője. Gantz három órán keresztül (!) tárgyalt az amerikai vezetéssel a Fehér Házban és Chuck Schumer nagyhatalmú demokrata szenátor is fogadta.

Nyilvánvalóan Gantz pontosan tudja, hogy mit csinál. Végül is miniszterelnökének jóváhagyása nélkül tárgyalt Izrael kulcsfontosságú szövetségesével a túszokról, a gázai katonai operációról. A közvélemény-kutatások szerint az általa vezetett Nemzeti Tábor 37 mandátummal ma a legnagyobb parlamenti párt lenne Izraelben, a Netanjahu vezette Likud csak 18 mandátumot kapna. Az igazi politikai erő Beni Gantz kezében van, és a tábornok tudja ezt.

Avigdor Liberman egykori miniszter már azt is megjósolta, a 64 éves Ganz fogja a végső döfést megadni a 74 éves Netanjahunak. Bibi koalíciójának hamarosan vége lehet.

A kommentátorok szerint Netanjahu nagy problémája az, hogy személyes kapcsolata az amerikai vezetéssel megromlott. Egyes sajtóhírek szerint Biden már nem hajlandó szóba állni vele, Trump pedig már korábban “árulónak” nevezte, éppen azért, mert korábban szóba állt Bidennel. Lehetetlen helyzetben van.

Persze az igazság az, hogy Beni Gantz nem Netanjahu. Nem karizmatikus, nem magával ragadó szónok. Politikai tapasztalata sem hasonlítható össze az igencsak meggyőző és remek szónok Netanjahuval.

De amíg Netanjahu Jeruzsálemben azon dühöng hogy Beni kijátszotta, és a “háta mögött tárgyal”, Bibi jól tudja hogy már nem számíthat amerikai barátaira. A nagy amerikai zsidó szervezetek is érzékelik hogy a hatalom kicsúszhat Netanjahu koalíciója kezéből. Ők elsősorban Izraelért aggódnak és a centrista Gantzban látják az ország következő vezetőjét.

“Repedések az izraeli hadikabinetben” – harsogják az amerikai újságcímek.

Hogy hogyan és milyen formában “rendeződik” a Netanjahu-Gantz konfliktus? Azt ma senki sem tudja. De az bizonyos, hogy súlyos hatalmi válság alakult ki Izraelben az eddig egységesnek tűnő hadikabineten belül.

Címkék:Beni Gantz, Joe Biden, Kamala harris, Netanjahu

[popup][/popup]