A franciaországi anticionizmus-vita újabb fejezete

Írta: metazin.hu - Rovat: Politika

Franciaországban a teljes baloldal ellenzi a képviselőház határozatát, amely ratifikálta a Nemzetközi Holokauszt-Emlékezet Szövetség (IHRA) antiszemitizmus-meghatározását. A bírálók szerint a szöveg büntethetővé teszi Izrael elítélését.

A francia nemzetgyűlés

Aki a határozat ellen szavaz, remek módját választja annak, hogy támogassa a haladó izraelieket, akik bírálják kormányukat” – figyelmeztette a képviselőket a szavazás napján a Libérationban  Esther Benbassa  zöldpárti török–francia–izraeli szenátor.

Az eredetileg a zsidóság huszadik századi történetét tanulmányozó történész kifejtette, hogy Izrael állam bírálata egyáltalán nem azonos az antiszemitizmussal, sőt a cionizmus bírálata sem feltétlenül antiszemita jellegű. Csakhogy ezt a Nemzetgyűlés határozata nem is állítja.

A határozat gondolata még az év elején született, akkor a sárgamellényesek lázongásától nimbuszában alaposan megtépázott Macron elnök elítélte a tiltakozók egy kisebb csoportját, amelynek tagjai antiszemita és Izrael-ellenes tirádákkal szidalmazták a járdán haladó Alain Finkielkraut filozófust. Mint a Metazin is beszámolt róla, Macron akkor megígérte, hogy az anticionizmusra is kiterjesztik az antiszemitizmus hivatalos meghatározását. A baloldal, amely hagyományosan ellenzi az antiszemitizmust, de Izrael politikáját is, nyomban felvetette, hogy eszerint a kormány üldözni akarja Izrael bírálóit. Holott a büntető törvénykönyvhöz hozzá sem nyúlt senki.

Teljes cikk

Címkék:antiszemitizmus, Franciaország, IHRA

[popup][/popup]