A francia szélsőbalnak mindenről a palesztinok jutnak eszébe

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Yonathan Arfi, a CRIF (a franciaországi zsidó intézmények tanácsának) elnöke aggódik: „az antiszemita bűncselekmények elkövetői és áldozatai is egyre fiatalabbak “.

Jean-Luc Mélenchon

Miután múlt szombaton a Párizs környéki Courbevoie városában megerőszakoltak egy 12 éves zsidó lányt, és vádat emeltek két 13 éves feltételezett támadója ellen, Yonathan Arfi,  a CRIF (a franciaországi zsidó intézmények tanácsának) elnöke aggodalmát fejezte ki, amiért  az “antiszemita cselekmények elkövetői és áldozatai is egyre fiatalabbak.

“Láttuk, hogy az antiszemitizmus olyan helyekre is behatolt, amelyek korábban immunisak voltak – gondolok itt az elemi és a középiskolákra. Már nincsenek olyan helyek, amelyek biztos menedéknek számítanak” – panaszolta a CRIF elnöke. “A fiatalok, akiket október 7-e óta a közösségi hálózatok Izrael-ellenes eszmefuttatásokkal etetnek, sajnos sokkal fogékonyabbak az antiszemitizmusra, mint korábban”.

 

A szélsőbal felelőssége

A szélsőbaloldali  La France Insoumise (LFI) Yonathan Arfi szerint legalábbis részben felelős a franciaországi antiszemitizmus növekedéséért. “Az, hogy a France Insoumise állandóan Palesztina kérdését emlegeti a nyilvános vitában, rendkívül mérgező légkört teremt” – magyarázza a CRIF elnöke. “A francia zsidók úgy élik meg ezt, hogy az izraeli-palesztin konfliktust elválaszthatatlanul hozzájuk kapcsolják, így valósággal céltáblát festenek a hátukra. És az LFI ezt tudva, úgy dönt, hogy a palesztin kérdést helyezi a középpontjába mindannak, amit a médiában mond. Ez egyenesen út az antiszemita cselekményekhez “.

Az Új Népfront, amelynek az LFI is tagja, programjában “az antiszemitizmus elemzésére, megelőzésére és leküzdésére irányuló tárcaközi tervet” ír elő, és elítéli a “Hamász terrorista mészárlásait”. Yonathan Arf azonban azt mondja, hogy “nincs bizalma” az LFI vezetőiben.

 

 Sem szélsőbal, sem szélsőjobb

Az előrehozott parlamenti választásokra való tekintettel “egy olyan köztársasági blokk létrehozására szólítunk fel, amely elutasítja a szélsőségeket” – mondja Yonathan Arfi.

A CRIF elnöke a szélsőjobbot is elutasítja. “Vannak alternatívák, nem az antiszemita szélsőbaloldal és a nacionalista és populista szélsőjobb közötti szembenállás az egyetlen lehetséges forgatókönyv. A zsidó történelemből tudjuk, mibe kerülhet a populizmus, tudjuk, hogy soha nem volt bástya az antiszemitizmus ellen, bármit is mondjanak ma a Rassemblement National (RN) vezetői”. Serge Klarsfeld egykori náci bűnvadásszal ellentétben, aki azt mondja, hogy kész az RN-re szavazni, Yonathan Arfi nem hajlandó elfogadni, hogy a szélsőbal és a szélsőjobb harca alternatíva lehet a parlamenti választások második fordulójában. Serge Klarsfeld kijelentésének számomra más az olvasata” – mondta a CRIF elnöke. Nevezetesen azt mondta, hogy az első fordulóban egy középen álló pártra szavazna”.

Radiofrance

[popup][/popup]