A francia parlament elutasította az „izraeli apartheid”-ről szóló kommunista javaslatot

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A francia nemzetgyűlés csütörtöki ülésén elutasította Jean-Paul Le Coq kommunista párti képviselő határozati javaslatát, amely Izraelt „apartheid államként” ítélte el és fegyverszállítási embargó, valamint egyéb szankciók bevezetésére hívott volna föl.

199 képviselő szavazott a NUPES szélsőbal tömörülés általi indítvány ellen, és 71-en mellette.

A javaslat azzal vádolta Izraelt, hogy „apartheid rezsimet intézményesített Kelet-Jeruzsálemben, a Nyugati-parton és a Gázai-övezetben. Fölhívott a „palesztin állam” elismerésére, Izrael elleni „szigorú fegyverszállítási tilalom” bevezetésére, és a nyugati-parti településeken előállított áruk bojkottjára. A szöveg ugyancsak hangsúlyozza a jogot „az állam illiberális és kolonialista jellegének” elítélésére anélkül, hogy a lépést antiszemitának minősítenék. Izrael Állam jogát a létezéshez viszont – amit a BDS kampány határozottan tagad – „mély elkötelezettséggel támogatja”.

Az indítványhoz mellékelt nyilatkozatban Le Coq azzal érvelt, hogy „legyenek az érvek politikaiak, biztonságiak, vagy vallásiak, a kolonialzációs politika ellenkezik a nemzetközi joggal.” Azt állította, hogy a jelenlegi palesztinai helyzet „jogi szempontból az apartheiddel egyenlő”, amit a dél-afrikai fehér kisebbség vezetett be a fekete többség rovására a huszadik században.

A javaslatot a Zöldek és a szélsőbal támogatta, a balközép Szocialista Párt viszont elutasította azzal, hogy az ügyben saját indítványt nyújt be a közeli napokban. Jérôme Guedj szocialista képviselő kifogásolta az “apartheid” kifejezést, mert az „faji jelleget kölcsönöz egy területi vitának.”

A centrumpárti és jobboldali képviselők dühösen bírálták az előterjesztést. Aurore Bergé, a Renaissance Párt elnöke szerint „az utálat gesztusa volt Izrael Állam irányába”, a Netanjahuhoz szoros szálakkal kötődő jobboldali Meyer Habib kijelentette, hogy „az antiszemitizmus manapság főként a baloldalon van jelen.”

Az indítványt első ízben 2022 júliusában terjesztették be, olyan emberi fogi szervezetek támogatásával, mint az Amnesty International, Human Rights Watch és az izraeli szélsőbaloldali B’tselem.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:anticionizmus

[popup][/popup]