A francia imám, aki közösségét a holokauszt tiszteletére kérte

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Hassen Chalghoumi francia imám a francia közélet ismert alakja, aki a vallások közötti megbékélést hirdeti. A France 2 televíziónak adott interjújában elmondta, hogy 2005-ben kezdett halálos fenyegetéseket kapni, közvetlenül azt követően, hogy a közösségét felszólította a holokauszt emlékének tiszteletben tartására. Az interjúban elmondta, hogy családját már évek óta támadják és zaklatják felekezeti munkája miatt. Az interjúról a Times of Israel számolt be.

Hassen Chalghoumi (Forrás: screenshot)

„Egy beszédemben felhívtam a figyelmet a holokauszt emlékének tiszteletére, arra, hogy a közösség gondoljon arra is, mit tettek az emberek embertársaikkal. Emlékeztettem őket arra, hogy a rasszizmus, a gyűlölet, az antiszemitizmus milyen következményekkel jár. De sajnos a szavaimat félreértették és két nappal később feldúlták a házamat” – mondta Hassen Chalghoumi.

„Halálos fenyegetéseket kezdtem kapni egy olyan ügy – a palesztin ügy – nevében, amelynek semmi köze a beszédemhez. Egy gyűlölet ideológiája nevében fenyegettek meg, vagy a palesztin ügy miatt vagy az izraeli politika ellen, vagy akár ténylegesen az antiszemitizmus miatt.” „Névtelen hívásokat és leveleket is kaptam. 2009-ben pedig felgyújtották az autómat, és megtámadták az otthonom”.

A halálos fenyegetések közül Chalghoumi sokat azért kapott, mert jó kapcsolatokat ápol a francia zsidó közösségeket képviselő ernyőszervezettel, és mert többször is járt már Izraelben.

A telepesek vezetőivel 2019-ben tett ciszjordániai körútja során Chalghoumi azt mondta: az Izrael elleni bojkott támogatása ellenkezik a Korán törvényeivel, és reméli, hogy ösztönözni tudja az izraelieket és a palesztinokat a párbeszédre. Azt szeretné, hogy “egyetlen anyának se kelljen sírnia – legyen az izraeli vagy palesztin”.

Chalghoumi a muszlim vallási diskurzusban kilóg a sorból, mert támogatta a burka franciaországi betiltását. Megkérdezték az interjúban tőle, hogy a családja védelme érdekében változtat e politikai nyilatkozatain. Válaszul elmondta, hogy a felesége támogatásáról biztosította. Gyermekeit sokszor zaklatták az iskolában, és „nehézzé vált”, hogy moziba és étterembe menjenek együtt. „Egy bizonyos ponton minden megváltozott, és már nem tudtuk folytatni a mindennapos életünket.”

Chalghoumi a fenyegetések egy részéért egy franciaországi Hamasz-párti csoport vezetőjét tette felelőssé. Szerinte több terrorcsoport vallási rendeleteket (fatvát) adott ki, amelyekben a halálát követelték. “2015-ben Szíriában az Iszlám Állam fatvát adott ki ellenem. De a Hezbollah és a Hamász is így járt el. Ezek a csoportok nem hisznek a fényben, és tudják, hogy egy mérsékelt hitű ember szavai gondot okoznak nekik.”

Az imám elmondta, hogy különböző napszakokban jár a mecsetbe, hogy egy esetleges támadást nehezebben tudjanak ellene elkövetni továbbá golyóálló mellényt is viselnie kell. “A mecsetben 3000-4000 hívő van, nem tudunk mindenkit mindig ellenőrizni. Nem tudhatjuk biztosan, hogy a tömegben nincs e terrorista.”

Végül elcsukló hangon elmondta az interjúban, hogy felesége és gyermekei már nem használják a vezetéknevét: “Más nevük lett. Belül erősek vagyunk, és soha nem adjuk fel. De ez már a családomat érinti, és egyre nehezebbé válik megbirkózni ezzel.”

Times of Israel – Szabó Gyula

Címkék:Franciaország, halálos fenyegetés, Hamasz, Iszlám, Izrael, párbeszéd

[popup][/popup]