A főrabbi unokája melegházasságot köt

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Ovadia Yosef volt izraeli szefárd főrabbi unokája azonos nemű barátjával házasodik össze.

Izrael volt szefárd főrabbija

Szokatlan esküvőre kerül sor jövő héten Izraelben. Ovadia Yosef, korábbi szefárd főrabbi, a Sasz párt szellemi vezetője, korunk legbefolyásosabb szefárdi halachikus tekintélyének fiúunokája, Ovadia Cohen köt házasságot barátjával. A szertartást egy vallásos leszbikus hölgy fogja celebrálni.

Cohen választottja, Amichai Landsman ezt nyilatkozta: „Csodálatos családba születtem, akik a kezdetektől elfogadtak, és akik Ovadiát is befogadták. Bátor lépésre szántuk el magunkat, és nagyon boldogok vagyunk. Nem voltam a vallásos meleg közösség tagja, de úgy érzem, jó úton járnak.”

A Yosef család roppant befolyásos, az egykori főrabbi tizenegy fia és veje magas rabbinikus posztokat töltenek be. Egyik fia Yitzhak Yosef, a jelenlegi szefárdi főrabbi. Ovadia Cohen nagyon közel áll nagyapjához, aki halachikus művek írásával és a Sasz párt megalakításával volt elfoglalva, amikor a szülők elváltak, és mégis úgy nevelte unokáját, mintha a fia lett volna. Utóbbi jól ismeri a szefárd vallási és a Sasz párti vezetőket, köztük Aryeh Deri jelenlegi belbiztonsági minisztert. A párton belül nagy vitát váltott ki a múlt évben, amikor Yigal Guetta Kneszet képviselő az unokaöccse meleg esküvőjén vett részt, és nem volt hajlandó emiatt bocsánatot kérni. Emiatt később kénytelen volt megválni mandátumától.

Ovadia Cohen és Amichai Landsman

Amint az gyakori az LMBT közösség vallásos tagjainál, Cohen először hagyományos házasságot kötött, amelyből két gyermek született. Később elváltak, és a férfi melegként folytatta életét. Három éve ismerkedett meg Landsmannal, aki vallásos cionista környezetben nőtt fel Haifában. A vallási szabályokhoz ragaszkodva éltek együtt. Amikor feltárták kapcsolatukat, Landsman rokonsága megértőbbnek bizonyult, míg Cohené sokkal nehezebben vette tudomásul a fiú homoszexualitását. Az esküvőre mintegy 200 vendéget várnak, többnyire Landsman családjából, Cohenék inkább távol tartják magukat.

Izraelben egyre nő a száma azoknak a jesivát és ulpanát (vallásos lányiskolát) végzett férfiaknak és nőknek, akik ifjúkoruktól kezdve érezték magukban a szexuális másságot, de a halachikus szabályok és merev vallási konvenciók visszatartották őket annak felvállalásától. Egyre több esküvő zajlik a párok családjának részvételével. Korábban a vallásos melegeket arra kényszerítették, hogy az Atzat Nefesh szervezet terápiás tanfolyamain vegyenek részt, ahol a homoszexuálisokat igyekeztek visszatéríteni a heterók közé. A résztvevők többnyire rabbik tanácsára egyeztek bele a kezelésbe. Az évek múlásával azonban problémák merültek fel: depresszió, pánikbetegség, öngyilkossági kísérletek jelezték a belső szexuális irányultság, illetve a halachikus tilalmak és társadalmi tabuk közötti, egyre mélyülő szakadékot. Az elmúlt években az LMBT mozgalom nyílt küzdelmet hirdetett az identitás vállalásáért és a toleranciáért.

A volt főrabbi rokonai között

Az esküvőt az a Zahorit Sorek fogja celebrálni, aki ismert vallásos LMBT aktivista, és a szekuláris Jes Atíd párt listáján indult a legutóbbi parlamenti választásokon. Korábban vallásos cionista képzésben részesült, férje volt, gyermekei születtek. Néhány éve vállalta fel leszbikusságát, meleg házasságot kötött, és olyan fiatalokkal foglalkozik, akiknek problémájuk van szexuális irányultságukkal. Változatlanul ortodoxnak tartja magát. Cohen és Landsman esküvője lesz a hetedik alkalom, amikor Sorek a vallásos LMBT közösség két tagját adja össze.

A Yediot Achronoth cikkét Bassa László fordította

Címkék:melegházasság, ortodox főrabbi

[popup][/popup]