A föld alatt tartották fogva őket

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Úgy tűnik, hogy a nemrég kiszabadult túszokat a föld alatt tartották fogva. Eyal Nouri, a pénteken kiszabadult 72 éves Adina Moshe unokaöccse elmondta, hogy nagynénjének “hozzá kellett szoknia a napfényhez”, mert hetekig sötétben volt.

Ruthie Munder, egy szabadon engedett izraeli túsz egy izraeli katonával nem sokkal Izraelbe érkezése után, 2023. november 24-én.

“Teljes sötétségben volt” – mondta Nouri. “Mindig lefelé nézett, mert egy alagútban volt. Nincs hozzászokva a nappali fényhez. És a fogsága alatt elszakadt… az egész külvilágtól”.

Nouri elmondta, hogy nagynénje az utolsó pillanatig nem tudta, hogy kiszabadul. “Egészen addig, amíg meg nem látta a Vöröskeresztet” – mondta. “Ez volt az a pillanat, amikor rájött, hogy oké, vége ennek a borzalmas hét hétnek”.

Az asszony csak szabadulása után tudta meg, hogy a fia családja csodával határos módon túlélte október 7-ét. Férjét, Sa’id David Moshe-t a szeme láttára gyilkolták meg terroristák a Hamász támadása során, amikor megpróbálta megvédeni magukat.

Az orvosok figyelmeztettek a fogság súlyos pszichológiai következményeire. Izraeli orvosok tanácsadást és egyéb támogatást biztosítanak a kiszabadult túszok mindegyikének.

A legtöbb kiszabadult túsz tűrhető fizikai állapotban van, képes normálisan járni és beszélni.

Néhánynak azonban komolyabb orvosi ellátásra volt szüksége. Az egyik vasárnap kiszabadult túszt, a 84 éves Elma Abrahamot életveszélyes állapotban szállították a déli Beersheba városában lévő Soroka Orvosi Központba. A kórház igazgatója elmondta, hogy az asszony betegségét nem kezeltek megfelelően a fogságban, és állapota életveszélyessé vált.

Egy másik fiatal női túsz a Hamász által szombaton közzétett videón mankóval volt látható. A lány grimaszt vágott fogva tartói felé, miközben beszállt a Vöröskereszt járművébe, amely kihozta őt Gázából.

Yair Rotem, akinek 12 éves unokahúgát, Hila Rotem Shoshani-t vasárnap engedték szabadon, azt mondta, hogy folyamatosan emlékeztetnie kellett a kislányt, hogy nem kell suttognia.

“A fogságban mindig azt mondták nekik, hogy suttogjanak és maradjanak csendben, ezért folyamatosan mondom neki, hogy most már hangosan is beszélhet” – mondta Yair. Hozzátette, hogy Hila, aki hétfőn ünnepli 13. születésnapját, jól aludt az első éjszakán, amikor visszatért Izraelbe, és étvágya is van.

ToI

[popup][/popup]