A Fauda alkotói írják az október 7-i terrortámadásról szóló filmet

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek, Politika

A Leviathan Productions felkérte Avi Issacharoffot és Lior Raz-t, a Fauda című izraeli sikersorozat alkotóit, hogy írják meg az Október 7. című, Noam Tibon megrázó, igaz történetét elmesélő játékfilm forgatókönyvét.

Avi Issacharov és Lior Raz (Fotó AP/Netflix)

A nagyapa és nyugalmazott izraeli tábornok Tibon nemzetközi figyelmet keltett, amikor megmentette családját a kibucukat megszálló Hamász-terroristák kezéből – történetével megtestesítette a megpróbáltatásokkal szemben tanúsított izraeli kitartás szellemét – írja a Deadline.

Ben Cosgrove lesz a Leviathan Productions producere, Jessica Kasmer-Jacobs és Talia Harris Ram pedig a producerek. Noam Tibon és fia, Amir Tibon tanácsadóként vesz részt a projektben.

2023. október 7. az a megrázó és tragikus nap volt, amikor a Hamász összehangolt szárazföldi, tengeri és légi támadást indított Izrael ellen a Gázai övezetből, amelynek következtében közel 1200-an haltak meg, elsősorban izraeli állampolgárok. Ez a nap Izrael függetlensége óta a leghalálosabb nap volt, és az ország az 1973-as jom kippuri háború óta először hirdetett hadiállapotot, ami máig is tart.

Amikor szembesült a végzetes nap borzalmaival, Noam Tibon azonnal vállalta a veszélyt, hogy megvédje családját” – mondta Lior Raz és Avi Issacharoff. „Megragadó története – amely túlmutat minden valláson, országon vagy konfliktuson – gyönyörűen tükrözi, hogy milyen áldozatokat vagyunk hajlandók hozni azokért, akiket szeretünk. Büszkék vagyunk arra, hogy segíthetünk megmutatni Noam bátorságát, és némi reményt és inspirációt nyújtani ezekben a nehéz időkben.”

Issacharoff és Raz leginkább a Fauda című politikai thriller-sorozat társalkotójaként ismert, amelynek 2015 óta négy évadát vetítette a Netflix. A Raz főszereplésével és a duó Izraeli Védelmi Erőkben szerzett tapasztalataira támaszkodva, a sorozat az izraeli-palesztin konfliktus mindkét oldalának emberi történeteit vizsgálja. A sorozat számos elismerést nyert, és élénk nemzetközi figyelmet keltett – még az arab/iszlám világban is. A duó eddig a Showtime, illetve a Netflix számára a Ghosts of Beirut és a Hit & Run című sorozatok létrehozásában is együttműködött.

A veterán filmproducer Cosgrove és Josh Foer bestseller író által alapított Leviathan Productions egy független produkciós cég, amely a zsidó történelem, folklór és irodalom, valamint Izraelről szóló történeteken alapuló tömegfilmek és televíziós tartalmak beszerzésére és fejlesztésére összpontosít. A cég a közelmúltban szerezte meg A férfi a pincében című francia thriller remake-jogait, és bejelentette Victoria Saker Woeste történelmi művének, a Henry Ford háborúja a zsidók ellen, és a gyűlöletbeszéd elleni jogi csatáknak a játékfilmes adaptációját is.

[popup][/popup]