A díjnyertes Holokauszt-film rendezője az izraeli „megszállást” kárhoztatta az Oscar-gálán

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Kultúra-Művészetek, Politika

Miféle dehumanizációról beszélt Jonathan Glazer?

Hétfő hajnalban rendezték a 96. Oscar-átadót, avagy az Academy Awardot. A legjobb külföldi filmnek járó elismerést az Érdekvédelmi terület (Zone of Interest) című Holokauszt-témájú alkotás érdemelte ki, amelynek írója és rendezője Jonathan Glazer.

Glazer, aki maga is zsidó a gálán Izraelt élesen támadó beszédet mondott:

„Filmünk megmutatja, hová vezet a dehumanizáció a legrosszabb esetben. Egész múltunkat és jelenünket ez alakította. Olyan emberekként állunk itt, akik nem akarják, hogy a zsidóságukat és a holokausztot egy olyan megszállás igazolására használják fel, amely oly sok ember számára vezetett konfliktushoz, legyen szó akár az október 7-i izraeli áldozatokról, akár a Gáza elleni folyamatos támadásról.”

Ben Shapiro, konzervatív publicista imígyen válaszolt az Oscar-díjas rendezőnek az X-en: “Jonathan Glazer Érdekvédelmi területében egyetlen zsidót sem látni. Glazer szerint a legjobb zsidók a távolban sikoltozó arctalan áldozatok. Ironikus módon most ő a gonosztevő: díjakat szed össze ezeknek a névtelen halott zsidóknak a testéről, miközben figyelmen kívül hagyja az élőket, akiket népirtó gyilkosok mészárolnak le a gázai övezetben”.

 

[popup][/popup]