„A digitális eszközök használata elengedhetetlen a vallásos nevelésben”

Írta: Köves Slomó - Rovat: Politika

Milyen hatása volt/van a pandémiának a zsidó szervezetekre? Ezt tudakoltuk a szervezetek vezetőitől. Alább Köves Slomó, EMIH-vezető rabbi válaszait olvashatják.

Köves Slomó

A koronavírus-járvány kitörése az EMIH-közösség életének megszokott rendjét is felborította, a terjedés megakadályozása érdekében hozott óvintézkedések mindenkit komoly próbatétel elé állítottak. Összességében mégis azt mondhatjuk, szervezeteink gyorsan és meglehetősen hatékonyan kialakították új működési rendjüket, hogy biztosíthassák a zsidó élet mindennapi szükségleteit.

Az EMIH által működtetett zsinagógák ideiglenesen, a biztonságos újranyitásig bezárták kapuikat. A járványidőszak első periódusában szüneteltek a nyilvános tanítások is, de rabbijaink és közösségi vezetőink minden hétköznap, az esti órákban online tanításokat tartottak. A Facebookon és a Hitközség más online felületein közvetített „Virtuális Bét Midrás” előadássorozat tematikájában Megyeri Jonatán, Glitzentsein Sámuel, Faith Aser és Myers Mendy rabbik tanításai mellett Köves Slomó rabbi – már korábban elindított – napi Talmud tanításai és Oberlander Báruch rabbi órái is helyet kaptak, melyek a járvánnyal kapcsolatos háláchikus kérdéseket boncolgatták.

A tanítás az EMIH által fenntartott oktatási intézményekben, így a Bét Menáchem Héber-Magyar Kéttannyelvű Óvoda és Általános Iskolában sem állt le. Az angol-magyar kéttannyelvű Maimonidész Zsidó Gimnázium diákjai a digitális oktatást kötelezővé tevő kormányrendelet utáni első tanítási napon már otthonaikban, számítógépek előtt folytatták a tanulást. A távoktatás tapasztalatai alapvetően pozitívak, és a jövőre nézve rendkívül hasznosak. Megítélésünk szerint a digitális eszközök használata a 21. században elengedhetetlen a vallásos zsidó nevelésben, és a Hitközség ennek megfelelően igyekszik minden eszközt kihasználni a közösség elérése érdekében, mindazonáltal az online tanítás nem képes pótolni a közösségi együttlét éltető erejét. Mivel a COVID-19 vélhetően még hosszú ideig része marad az életünknek, a zsidó közösségnek mihamarább ki kell alakítania azt a működési rendet, amelyben a tagok a biztonságot mindig szem előtt tartva folytatni tudják a személyközi kapcsolataik fenntartását, gyarapítását.

A járvány kezdeti időszakában az EMIH szervezeteinek a közösségi és szociális ellátás területén a megszokottnál jóval nagyobb terhelést kellett elviselniük.

Bár a Hitközség által működtetett éttermek ideiglenesen bezártak, az EMIH mindent megtett annak érdekében, hogy az Óbudai Hitközségtől mindenki meg tudja rendelni a számára szükséges napi kóser menüt.

A kóser élelmiszerellátás biztonsága mellett igyekeztünk gondoskodni tagjaink koronavírustól független egészségügyi problémáinak megoldásáról is. A megadott telefonszámon jelentkezőknek segítettünk gyógyszerek felírásában, sürgős vizsgálatok és járóbeteg-ellátás megszervezésében.

A rászorulók ellátásának terén egyre kiterjedtebb és sokrétűbb munkát végző Cedek Izraelita Szeretetszolgálat Weisz Manfréd Népkonyhája is igazodott a hatóság által előírt járványügyi óvintézkedésekhez, így eleinte az asztaloknál kötelező távolságot írt elő, később, a járvány felfutásakor pedig csak elvitelre adott ki ételt. Szomorú tapasztalat, hogy a járványhelyzet előrehaladtával egyre többen szorultak rá a szeretetszolgálat szolgáltatásaira, ugyanis sokan veszítették el a munkahelyüket a pandémia következtében.

A Hitközség rövid idő alatt elkezdte megszervezni a közösség idős tagjainak állandó ellátását is. Az önkéntesek 20-25 fokozottan veszélyeztetett embernek segítettek az étel- és gyógyszerbeszerzésben, sőt kutyasétáltatást is vállaltak. Mindezeken túl 300 érintettnek, részben holokauszt-túlélőknek alapvető élelmiszerekből és háztartási cikkekből összeállított csomagot juttattunk el.

Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség igyekezett gondoskodni azokról az idős emberekről is, akik a Hitközség tágabb értelemben vett vonzáskörzetébe tartoznak. Kiemelt figyelmet kaptak az EMIH fenntartásában működő, 1300 idős embert ellátó Olajág Otthonok hálózat lakói.

A fenntartó az Olajág Otthonok lakói egészségének megóvása érdekében már azelőtt korlátozta a látogatók bejutását az otthonok területére, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ látogatási tilalmat rendelt el a Magyarország területén működő összes bentlakásos idősek otthonára vonatkozóan. Ugyanígy, a lakók sem hagyhatták el az intézmények területét.

Az idősotthonok személyzetére és a mentálhigiénés szakemberekre a megszokottnál jóval nagyobb teher hárult. Az intenzív érzelmi-megerősítő támogatásnak köszönhetően azonban az idős lakók meglehetősen jól viselték mind a családjuktól való kényszerű távollétet, mind a fertőző betegség jelentette fenyegetést. Az otthonok beszüntették a közösségi programokat, digitális programszolgáltatásra álltak át, és megreformálták az étkeztetés rendszerét is annak érdekében, hogy a lakók a lehető legkevésbé legyenek kitéve a fertőzés fenyegetésének. A fertőzés megjelenése sajnos – más idősotthonokhoz hasonlóan – az Olajág Otthonokban is elkerülhetetlen volt, de a kollégák kitartó és áldozatkész munkájával sikerült szeparálni és megállítani a terjedését, ilyen módon meggátolni, hogy járványgóc alakuljon ki. A lakókat ellátó munkatársakon továbbra is folyamatosan végeztetünk szűrővizsgálatokat.

A fentieken túl az EMIH segített az Izraelben rekedt magyarok hazajutásában, továbbá a Hitközség által szervezett charterjárat hazánkban maradt Izraelieket szállított a zsidó államba.

A koronavírus-járvány természetesen az EMIH munkatársait is megviselte, de az embert próbáló körülmények közepette is higgadtan, kitartó igyekezettel végezték feladataikat. A Hitközség pozitívan néz az elkövetkező időszak elé, erősen bízunk abban, hogy a vírushelyzet kihívásainak továbbra is meg tudunk felelni. A korszerű technológia nyújtotta előnyök maradéktalan kihasználása mellett szeretnénk a lehető legteljesebb mértékben támaszkodni a közösségek fejlődését leghatékonyabban biztosító személyes jelenléttel járó formákra is.

A Hitközség az elmúlt másfél év alatt nem tapasztalta az antiszemitizmus számottevő erősödését.

Heisler András Mazsihisz elnök válaszai itt olvashatók.

Címkék:Chabad-EMIH, Covid 19, Pandémia

[popup][/popup]