A dél-afrikai kormány az izraeli Miss Universe verseny bojkottjára hív föl

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Miközben Lalela Mswane dél-afrikai szépségkirálynő és a verseny szervezői a december 12-én Eilatban megrendezendő Miss Universe parádéra készülnek, a kormányzat a visszalépés mellett kardoskodik.  

Lalela Mswane (Forrás: Twitter)

Az ország hivatalos körei, valamint az Afrikai Nemzeti Kongresszus kormányzópárt a „palesztinok elleni atrocitásokra” hivatkozva igyekeznek elérni, hogy Dél-Afrika lépjen vissza a szépségversenytől. Az ország kulturális minisztériuma közleménye szerint „nehéz meggyőzni a Miss South Africa verseny szervezőit, hogy elálljanak az izraeli eseményen történő részvételtől.” Ők ugyanis azt hangoztatják, hogy a Miss Universe parádé „nem politikai indíttatású esemény”.

Stephanie Weil, a Miss South Africa vezérigazgatója az ország Eye Witness News rádióállomásának azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint a bojkott aligha az egyetlen lehetőség egy ország számára, hogy véleményt nyilvánítson bizonyos kérdésekben.

A Miss Universe esemény helyszíne első ízben lesz Izrael. Az Egyesült Arab Emírségek először, Marokkó pedig több évtizedes szünet után vesz részt a szépségkirálynő-választáson. Mindkét ország múlt évben írt alá egyezményt kapcsolatainak normalizálásáról Izraellel.

JTA – Bassa László

[popup][/popup]