A debreceni hitközség elnöke is kormánylapban támadja Mazsihiszt

Írta: Szombat szerkesztősége - Rovat: Politika

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke is a kormánysajtóban megy neki a Mazsihisz vezetésének.

Horovitz Tamás (fotó: Kandert Szabolcs)

A Dehir.hu portálnak adott interjúban egyebek közt az alábbiakat mondja Horovitz Tamás:

Dehir.hu: A debreceni hitközség vezetőjeként időnként az országos sajtóban is szerepel. Nemrég a Magyar Nemzet írta, milyen támadásokat kapott a Mazsihisz részéről, amiért „kiegyensúlyozott, korrekt és legfőképpen békés kormányzati kapcsolat kiépítését és működtetését hirdette”.

Horovitz Tamás: Elszomorító, hogy a Heisler András vezette Mazsihisz munkáját a Síp utcában egy belső feszültségekkel, viszályokkal terhelt helyzet jellemzi. Ilyen körülmények között szinte lehetetlen konstruktív, a közösség érdekeit szolgáló rendszert működtetni. Fontosnak tartom, hogy a kritikákat mindig meg lehet és meg is kell fogalmazni, de azt építő együttműködésnek kell követni. Tényként kell rögzíteni, hogy az elmúlt időszakban a hazai zsidó közösségek eddig soha nem tapasztalható nagyságrendű fejlesztési forrásokat és támogatásokat kaptak Magyarország Kormányától. Vezetői gondolkodásomat mindig a kiegyensúlyozott, korrekt és legfőképpen békés kapcsolat kiépítése jellemezte.

*

Az elmúlt hetekben kezdődött, a Mazsihisz vezetést lejárató kampányában a hitközségi belső ellenzék a kormánysajtót is előszeretettel használja (vagy a kormánysajtó a hitközségi belső ellenzéket), hogy destabilizálja a Mazsihiszt.

Kiábrándító, hogy a vezetés lejáratásában jeleskedik egy anonim facebook oldal, amely a névtelenség mögé bújva felelőtlenül vádaskodik és sérteget. Ami még szomorúbb: a névtelen, a sajtóetika alapjait sem tisztelő revolver-oldal nyilvánvalóan jól informált bennfentesektől kapja információit. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy egy hasonló szellemiségű facebook oldal az ellenoldalon is huzamos ideig működött, amelyet a közelmúltban szüntettek meg üzemeltetői.

Talán a járvány miatt turisztikai bevételektől eleső Mazsihisz anyagi veszteségeit, és az ezzel összefüggő fizetéscsökkentések miatti munkavállalói elégedetlenséget illetve aggodalmakat szeretnék felhasználni a hangulatkeltésre a belső ellenzék emberei. A pénzügyi megszorítások destabilizáló hatása a történelemből is jól ismert jelenség.

Az eszmei viták – hagyományos neológia, kontra világra nyitott zsidóság – mellett kisebb-nagyobb személyes érdeksérelmek (egy-két választást vesztett vezető tartós revans-ambíciója, egy elrontott zsidó naptár miatti felelősségvita, szolgáltatásokkal kapcsolatos megbízások elvesztése) is hozzájárulhatnak az ellenzéki hangok felerősödéséhez.

De az igazi probléma a szervezett zsidó intézményrendszer nyomasztó honi káderutánpótlás-hiánya, mely nem kevés kiegyensúlyozatlan, sőt, alkalmatlan embert is helyzetbe hoz. Ambíciójuk lényegesen meghaladja szellemi és erkölcsi alkalmasságukat, hogy önmaguk képességeit és korlátait világosan lássák, a közéletben ehhez mérten vállaljanak szerepet, felmérve azt is, ballépéseikkel milyen károkat okozhatnak a zsidó közösségnek.

Címkék:Debrecen, Horovitz Tamás, Mazsihisz

[popup][/popup]