A csokigyáros bankár

Írta: Bassa László - Rovat: Politika, Történelem

Sir Evelyn Robert Adrian de Rothschild a múlt hónap elején, 91 éves korában távozott az élők sorából. Életútját a STMEGI orosz nyelvű izraeli csatorna ’Zsidó pulzus’ című műsorában mutatták be.

Sir Evelyn és felesége (forrás: Youtube)

Ő volt az a pénzember, aki II. Erzsébet tanácsadójaként megszázszorozta a brit királyi család vagyonát. Visszavonulása után szenvedélyével, a csokoládégyártással foglalkozott.

Mikor a háború elérte Angliát és a németek bombázni kezdték Londont, a kilenc éves fiú több ezer társával New Yorkba került. Ott egy gyógyszertárban napi öt centért árult szódavizet.

Evelyn két nagy európai zsidó bankárcsalád – a frankfurti Rothschild és a német-belga Bischoffsheimer leszármazottja volt. Apja, Anthony a család londoni ágát menedzselte bankárként, bányái voltak Labrador szigetén és vízerőműveket épített. Igazi szenvedélyét azonban a lóverseny jelentette: telivér méneket futtatott. Továbbá kastélyukban képzőművészeti alkotásokat gyűjtött és rajongott a luxusautókért. Az alma nem esett messze fájától: Evelyn a londoni Harrowban és a Cambridge-i Trinity College-ben tanult, igaz utóbbiban nem végezte el tanulmányait, mert azoknál őt is sokkal jobban vonzotta a lóverseny, az autóverseny és az egzotikus utazások.

ЭВЕЛИН РОТШИЛЬД | Евреи, королева и шоколад

После бурной молодости он стал финансовым советником королевы Елизаветы II и увеличил активы семейного банка в сто раз. А на пенсии делал шоколад. Герой нового “Еврейского пульса” с Леной Мулзак – сэр Эвелин де Ротшильд #Израиль #новости #ПервыйЕврейский STMEGI TV – Первый Еврейский интернет-телеканал.

Apja 1961-ben bekövetkezett halálakor azonban nem volt mit tenni: át kellett vennie a párizsi bankház vezetését. Erre 1968-ban került sor, nagybátyja pedig 1971-től a londoni kirendeltséget igazgatta. Ugyanebben az évben létrehoztak egy ingatlanfejlesztő céget egy új város felépítésére: a Milton Keynes Development Corporationt. Ezenkívül az Economist lap elnöke volt 1972 és 1989 között, a Brit Merchant Banking and Security House Association elnöke (1995–89), a De Beers gyémántüzlet részvényese (1979–95) utazott, és az IBM Holding felügyelő bizottság tagja (1972–95).

1980-ban segítséget nyújtott Margaret Thatchernek a British Telecom privatizációjában, 1986-ban pedig a kormányzatnak a londoni bankok deregulációjában, amit a Rothschild & Co sikerrel vészelt át. 1996-ban első nyugati cégként kötöttek üzletet egy kínai ipari és kereskedelmi bankkal. Tevékenységében – kellő óvatossággal – mindvégig arra törekedett, hogy méltó módon folytassa azt a politikát, amit még annak idején kezdett Nathan Mayer Rothschild 1798-ban.

Nagy támogatója volt a Globe színháznak és a London School of Economics egyetemnek. Az Eranda Rothschild Alapítvány szociális jóléti támogatásokat nyújtott, előmozdította a művészeteket, segítette az orvostudományokat és az oktatást.

2003-ban vonult vissza utolsó lépésként, amikor bejelentették a brit és a francia üzletház egyesülését David de Rothschild vezetése alatt. Evelyn irányításával a cég vagyona százszorosára, 40 millió font sterlingről 4,5 milliárdra nőtt.

Evelyn de Rotschildot 1989-ben ütötték lovaggá.

[popup][/popup]