A csodaúszó Mark Spitz magyar zsidó gyökerei

Írta: Lázár György - Rovat: Politika, Sport, Történelem

Én még emlékszem, amikor Mark Spitz híres posztere tinédzser lányok szobáinak falát díszítette,

hiszen a jó svádájú csodaúszó Amerika szexszimbóluma volt. Számos rekordot megdöntött, de akkor ért a csúcsra amikor a 1972-es Müncheni Nyári Olimpián  hét aranyat nyert. Ugyanezen az olimpián a Fekete Szeptember elnevezésű palesztin terrorszervezet tizenegy izraeli sportolót mészárolt le, és az amerikai sportvezetők annyira aggódtak a zsidó származású úszó biztonsága miatt, hogy őrséget rendeltek Spitz mellé, és mivel az úszószámok már befejeződtek, sürgősen visszarendelték az Egyesült Államokba.

mark-spitz- sex-symbol

1972: Mark Spitz, a szex-szimbólum

Spitz egyébként magyar származású, családjának története igencsak érdekes.

Dédnagyszülei az 1900-as évek táján vándoroltak ki Amerikába. Ott kapcsolatba kerültek a baloldali cionista földművelő közösségekkel és Spitz nagyapja, Morris Spitz, csirketenyésztő lett Kaliforniában. Édesapja, Arnold is egy Turlock nevű faluban, egy csirkefarmon született 1925-ben.

A kaliforniai zsidó mezőgazdasági közösségek tagjai gyakran kommunisták voltak, főleg Oroszországból és Ukrajnából kerültek a távoli vadnyugatnak számító Kaliforniába, de néhány magyar cionista is akadt közöttük.  Központjuk, és egyben a kaliforniai tojástermelés centruma, Petaluma városa volt, ott virágzó közösséget teremtettek. Jelentős hatásuk volt a cionista agrármozgalmakra is, még Golda Meir is ellátogatott Petalumába, sőt, miután férjével Izraelbe vándorolt ki, maga is egy csirkefarmon dolgozott.

Petaluma

Petalumai tojások

Spitz apja, Arnold, a második világháború alatt érettségizett és azonnal besorozták. A Csendes Oceáni fronton szolgált; géppuskakezelő volt a légierő egyik B-29-es bombázóján. Sértetlenül túlélte a a japánok elleni légicsatákat.

1947-ben megnősült, Lenore Smith-t vette el. Lenore felmenői Oroszországból érkeztek, eredetileg Sklotkovic-nak hívták őket, de a bevándorlási tisztviselő azt túlságosan bonyolultnak találta. A nagypapa foglalkozása kovács volt, így a Smith nevet kapták.

A Spitz család első gyereke, a később világhírű Mark, 1950-ben született. Apja ekkor már felhagyott a csirketenyésztéssel és egy ócskavas üzletbe társult be. A család Hawaii-ban is szerencsét próbált, de a kaland csak néhány évig tartott. A kis Mark imádta a trópusi klímát és az állandó úszkálást az óceánban; ott tanult meg úszni.

A család visszaköltözött Kaliforniába, ahol az állam fővárosában, Sacramento-ban telepedtek le. Nem voltak vallásosak, de édesapja ragaszkodott ahhoz hogy Mark zsidó nevelést is kapjon. Spitz később egy interjúban elmondta, hogy sokat tanult a bár-micvójára.

A tizenéves úszó sorra nyerte a versenyeket, tehetségesnek tartották, de Sacramento-ban nem talált megfelelő edzési lehetőséget. A család ekkor mindent egy lapra tett fel. A San Francisco-i öböl környékére költöztek, és így fiúk a Santa Clara-i úszócsapattal edzhetett. Spitz a legendás úszóedző, George Haines keze alá került. A 14 éves gyerek nehezen illeszkedett be a csapatba, ő volt a legfiatalabb, de hamarosan akadt példaképe. Csapattársa volt a négy évvel idősebb Don Schollander, akitől igyekezett sikereinek titkát ellesni. Schollander akkor már úszósztár volt, négy aranyat nyert az 1964-es Tokiói Olimpián.

Spitz 1968-ban, 18 évesen nagy reményekkel indult a mexikóvárosi olimpián, hat aranyat akart nyerni. Nem úgy alakultak a dolgok, és „csupán” kettővel kellett beérnie egy ezüst és egy bronz mellett.

Ekkor hozta meg úszókarrierje legfontosabb döntését és csatlakozott az Indianai Egyetemen működő, James Counsilman edző által irányított úszóprogramhoz. Lázasan készült a következő olimpiára, és a kemény felkészülés meghozta a gyümölcsét. Spitz a müncheni olimpián tarolt.

A hatalmas siker után szinte egyik napról a másikra szupersztár lett, reklámajánlatokkal halmozták el; ötvenezer dollárt kapott, amikor híres bajuszát egy Slick pengereklámhoz leborotválta. Kalifornia akkori kormányzója, a későbbi amerikai elnök, Ronald Reagan is a barátságát kereste és híres poszterét is milliós példányban adták el.

14 Sep 1972, Sacramento, California, USA --- Original caption: Olympic swimming star Mark Spitz visits California Governor Ronald Reagan in his Capitol office, where he told newsmen he has "no idea" whether he will endorse either Richard Nixon or George McGovern for President. Asked if Nixon would welcome Spitz' endorsement, Reagan replied "Yes, but I'm sure anyone would be delighted." Reagan presented Spitz with a California state steel and a letter of commendation. --- Image by © Bettmann/CORBIS

1972, Sacramento, California, Mark Spitz Ronald Reagan kaliforniai kormányzóval (Fotó: Bettmann/CORBIS)

Mindenki azt várta hogy folytatja sportkarrierjét, de Spitz bejelentette hogy abbahagyja és 1973-ban megnősült. Suzy Weinert vette el és két fia született.

SpitzWeiner

A csodaúszóból  sikeres üzletember lett, több szervezetben is vállalt szerepet, sőt, még egy magyar vonatkozású dokumentumfilmben is ő volt a narrátor.  A Vér és víz (Freedom’s Fury) című film az 1956-os olimpián lezajlott magyar-szovjet vízipóló elődöntőről, és egy ott elcsattant véres pofonról szól. A film egyik producere Andy Vajna volt, és a történethez az is hozzátartozik, hogy Spitz személyesen ismerte a filmben szereplő Zádor Ervint, aki 1956-ban magyar olimpiai vizilabdás volt, majd később kaliforniai úszóedzőként aratott sikereket.

2008-ban aztán Spitz olimpiai aranyérmrekordja is megdőlt. Michael Phelps az ifjú amerikai úszósztár a  pekingi olimpián nyolc aranyat nyert. 36 év után megdőlt a rekord. Phelps még meg sem született 1972-ben amikor Spitz hét aranyát nyerte.

PhelpsSpitz

Mark Spitz (jobbra) gratulál Michael Phelpsnek

Az is előfordulhat, hogy hallunk még a Spitz családról az úszóvilágban. Justin Spitz, Mark fia, a Stanford-i Egyetem tehetséges úszója. Nem lesz könnyű dolga, ha olyan sikereket akar elérni, mint világhíres édesapja.

Nine-time Olympic swimming medalist Mark Spitz poses for a portrait at the London 2012 Olympic preview party sponsored by AP Images, PMG Sports and AQ at Hudson Terrace in New York on Wednesday, Oct. 5, 2011. (Victoria Will/AP Images)

Mark Spitz  2011-ben, 61 évesen (Victoria Will/AP Images)

 

Címkék:Mark Spitz, Phelps

[popup][/popup]