A Columbia Egyetem felfüggeszti két Izrael-ellenes diákszervezete működését

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A felfüggesztés bejelentésére azt követően került sor, hogy zsidó csoportok és állami törvényhozók levélben fordultak az egyetem vezetéséhez. 

Students for Justice in Palestine – Akik a hamaszosokat “szabadságharcosnak” nevezik

A Columbia Egyetem felfüggesztette két palesztinbarát diákcsoport – a Jewish Voice for Peace (JVP) és a Students for Justice in Palestine (SJP) – működését, mondván, hogy megsértették az egyetemi szabályzatot, és “fenyegető retorikát és megfélemlítést” alkalmaztak.

A felfüggesztés az őszi szemeszter végéig, azaz még körülbelül hat hétig tart. Az amerikai egyetemeken országszerte vita, aktivizmus és esetenként erőszakos cselekmények törtek ki az Izrael és a Hamász közötti gázai háború kapcsán.

“Erre a döntésre azután került sor, hogy a két csoport többször megsértette az egyetem egyetemi rendezvények megtartására vonatkozó irányelveket. Mindez egy csütörtök délutáni, engedély nélküli rendezvényben csúcsosodott ki, amely a figyelmeztetések ellenére zajlott, és ahol fenyegető retorikát és megfélemlítést is alkalmaztak” – olvasható Gerald Rosberg, az egyetemi biztonsággal foglalkozó különbizottság elnökének közleményében.

A felfüggesztések azt jelentik, hogy a csoportok nem kaphatnak egyetemi támogatást, és nem tarthatnak rendezvényeket az egyetem területén. Rosberg szerint a döntés visszavonásához “az érntetteknek az egyetemi irányelvek betartása iránti elkötelezettséget” kell tanúsítaniuk, és találkozniuk kell az egyetem tisztviselőivel.

Az SJP-t, amelynek országos ernyőszervezete a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadását nyilvánosan ünnepelte, a floridai állami egyetemeken és a Brandeis Egyetemen is betiltották. Úgy tűnik, ez az első alkalom, hogy egy egyetem felfüggesztette a JVP-t, egy zsidó anticionista zsidó csoportot.

A Columbián a két csoport számos tüntetést és egyéb akciót tartott, amelyeken tűzszünetet követeltek és Izraelt “népirtással” vádolták. A Columbia a konfliktus körüli egyetemi aktivizmus egyik melegágya volt, egyebek közt megtámadtak egy izraeli diákot, amit a rendőrség gyűlölet-bűncselekményként regisztrált. Izrael támogatói bírálták az egyetemet az Izrael-ellenes aktivizmusra adott, szerintük lanyha válasz miatt, és a múlt hónap végén Henry Swieca zsidó milliárdos kilépett a Columbia Business School igazgatótanácsából, mondván, hogy az egyetem “nem biztonságos” a zsidók számára.

A két diákcsoport a tiltással nem törődve “die-in” tüntetést tartott az egyetem egyik könyvtára előtt,megfogalmazták követeléseiket, amiben egyebek közt a Tel-Avivi Egyetemmel közös programok beszüntetését követelték.

Az egyetem vezetése szerdán hivatalos büntetéssel fenyegette meg az Izrael-ellenes aktivistákat, amikor egy csoport kilenc órás ülősztrájkot tartott a Columbia School of Social Work épületében. A rendezvényt az SJP támogatta. A Columbia Spectator, az egyetemi újság szerint Rosberg képviselőin keresztül közölte, hogy az aktivisták megsértették az iskolai szabályokat, és akadémiai szankciókra számíthatnak.

Jerusalem Post

[popup][/popup]