A Columbia Egyetem felfüggeszti a távozni nem hajlandó diákokat – Intifáda a válasz

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Columbia Egyetem arra kéri munkatársait és diákjait, hogy maradjanak távol az egyetem központi épületétől, miután palesztinbarát tüntetők elfoglaltak egy épületet, és elbarikádozták magukat benne. Így tiltakoznak, úgymond, amiért az egyetem elutasítja követeléseiket. Ezek lényege, hogy az egyetem bojkottálja Izraelt és minden olyan céget is, amely a zsidó állammal kapcsolatot tart.

A kiterjedt erőszak előzménye az, hogy az egyetem elkezdte a palesztinbarát tüntetésen részt vevő diákok felfüggesztését, miután a tiltakozó hallgatók nem bontották el az egyetem főterén felállított sátraikat.

“A kampuszon zajló tiltakozók miatt az egyetem közösségének tagjai, akik tudják, kerüljék el a Morningside-i kampusz épületét” – áll az iskola közleményében, hozzátéve, hogy a nélkülözhetetlen munkát végző alkalmazottaknak munkába kell állniuk. Hozzáteszik, hogy a kampuszra és egyes épületekbe való bejutás korlátozott lehet.

A Columbia Spectator című diáklap beszámolója szerint a rendőrség a campus előtt gyülekezik, de egyelőre nem tervezik, hogy bemennek.

A Hamilton Hallban tüntetők az ablakokba transzparenseket függesztettek ki, amelyeken az “Intifada”, “Student Intifada” felirat látható. Egy transzparens “Hind’s Hall”-nak nevezi át az épületet.

“Egy autonóm csoport visszafoglalta a korábban “Hamilton Hall”-ként ismert Hind’s Hallt – Hind Rajab, a népirtó izraeli állam által hatéves korában meggyilkolt mártír tiszteletére” – írja a CU Apartheid Divest nevű Izrael-ellenes szervezet az X-en.

Ritchie Torres on Twitter: “So much for “peaceful protests” at Columbia University. Violence is not a bug but a feature of the pro-Hamas encampment movement, which has a deep rot of Anti-Americanism and AntiSemitism at its core. pic.twitter.com/rMYwAj3rYd / Twitter”

So much for “peaceful protests” at Columbia University. Violence is not a bug but a feature of the pro-Hamas encampment movement, which has a deep rot of Anti-Americanism and AntiSemitism at its core. pic.twitter.com/rMYwAj3rYd

A tüntetők azt mondják, hogy addig terveznek a csarnoknál maradni, amíg az egyetem nem enged három követelésüknek: ezek az Izraelből való tőkekivonás, a pénzügyi átláthatóság és a diákoknak nyújtandó amnesztia.

A The New York Times beszámolója szerint a csarnok előtt álló több száz fős tömeg körülbelül 20 főre zsugorodott. Nem tudni, hányan vannak az épületben.

ToI

[popup][/popup]