A Chabad tiszteleg a Vörös Hadsereg hősei előtt – Amerikában

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

A médiát ügyesen használó közösség megragad minden alkalmat, hogy sajtófigyelmet kapjon, szokatlan kezdeményezésekkel hökkenti meg az amerikai publikumot.

veteranok

Szemüket eltakarva imádkoznak a szovjet veteránok a Chabad Los Angeles-i központjában. (Forrás: NYT)

A Chabad, amely Magyarországon erős pozíciókkal rendelkezik, Oroszországban pedig uralja a zsidó életet, az átlag amerikaiak előtt korántsem ennyire ismert – noha központja Amerikában, New Yorkban van. Még a kb. 6 milliós amerikai zsidóság köreiben sem mindenki tud róluk, programjaik a nagyon erősen szervezett amerikai zsidóság csekély részét érintik.

Nemrég Kaliforniában felkarolták az ott élő szovjet veteránokat, és az egykori Vörös Hadsereg katonáival emlékeztek meg május 9-éről, a Győzelem Napjáról Los Angeles-i központjukban. Ezen a napon hagyta jóvá 1945-ben a Szovjetunió a fasiszta Németország feltétel nélküli kapitulációját.

Tudni kell mindehhez, hogy az Egyesült Államok nyugati partvidékén mindig is sok orosz élt. Alaszka egykoron a cári birodalom területe volt, és Észak-Kaliforniában már a 19-ik században számos orosz település létesült.  Az oroszul beszélők számát 600 ezerre teszik Kaliforniában, köztük sok tízezer a zsidó származású bevándorló, sokuk Sztálin katonájaként küzdött egykoron.

A Vörös Hadseregben állítólag félmillió zsidó katona harcolt, pontos számot senki sem tud, tábori rabbik nem működhettek. A vallás gyakorlását szigorúan tiltotta a kommunista ideológia.  Putyin Oroszországa megváltoztatta mindezt, és nemrég egy Chabad rabbit,  Aron Gurevicset nevezték ki tábori rabbinak, aki rendszeresen jelentet meg cikkeket az orosz hadsereg központi lapjában. Az orosz Chabad kiemelt feladatának tartja a Vörös Hadsereg veteránjaival való kapcsolattartást, a programot Simon Zorkovics egy nyugdíjas orosz ezredes koordinálja.  Az ő édesapja Sztálin tábornoka volt, aki magát „kommunista zsidóként” jellemezte.

Amerikában, a második világháború alatt, Roosevelt hadseregében is sok százezer zsidó katona harcolt, köztük sok magyar származású.  A katonák döntő többsége nem volt vallásos, de az amerikai tábori rabbik rendszeresen tartottak istentiszteleteket a fronton.  Híressé vált az a fénykép, amelyik 1945-ben egy német város náci központjának nagytermében készült, egy sebtében szervezett istentiszteleten.

WWII jewish-soldiers-at-a-nazi-facility

1945 – amerikai zsidó katonák imádkoznak egy német város náci pártközpontjában. (Archív fotó).

A kaliforniai Győzelem Nap-i megemlékezést Naftali Estulin rabbi kezdeményezte. Estulin maga is orosz származású, édesapja a Vörös Hadseregben harcolt, egyik lábát Sztálingrádnál veszítette el.  A Chabad által szervezett megemlékezés felkeltette a New York Times figyelmét is, fényképes cikkben számoltak be róla.

Az Amerikai Hadsereg hivatalosan is méltatja a Vörös Hadsereg világháborús érdemeit. 2010-ben amerikai katonák is vonultak Moszkvában, a Vörös Téren, a Győzelem Napján rendezett orosz katonai parádén. Kaliforniában az idős szovjet veteránok kitüntetéseiket viselve imádkoztak, a Chabad  rabbija meghatottan magyarázta a gyerekeknek:  “Ezek a veteránok igazi hősök!”

 

 

 

 

[popup][/popup]