A célt egyszerű bűnüldözési módszerekkel el lehet érni

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

Az új egyházjogi törvénnyel kapcsolatban korábban megállapított jogsértések miatt kártérítést ítélt meg magyarországi kisegyházaknak a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden. Az érintett zsidó közösségek véleményét kérdeztük.

Az egyházügyi törvény, amelynek célja az volt, hogy kezelje az állami források szabálytalan felhasználásával kapcsolatos problémákat, eredetileg csak az elismert egyházak számára biztosított támogatást. Minden más vallási közösség, köztük a felperesek, elveszítették az egyházi besorolásukat, noha egyesületként továbbra is szabadon folytathatták vallási tevékenységüket. Ezzel kapcsolatban most, a korábbi ítéletre hivatkozva a bíróság a magyar államot vagyoni és nem vagyoni kár megtérítésére is kötelezte.

A döntéssel kapcsolatban kérdeztük az érintett két magyarországi reformzsidó közösség vezetőjét.

Az alábbiakban Guba Gergely, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség elnökének válaszát közöljük, és várjuk a Bét Orim reflexióját is.
gubagergely

Guba Gergely, a Szim Salom elnöke

“Még nem volt módunk mélyebben kielemezni az Emberi Jogok Európai Bíróságának 2016. június 28-i ítéletét. A döntés jogi értelmezése folyamatban van; az esetleges további jogi lépések lehetőségét még vizsgáljuk.

A bíróság már az előző, 2014-ben hozott döntésében is egyértelműen kimondta, hogy az állam sérelmet okozott a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközségnek azzal, hogy megszüntette annak egyházi státuszát. A bíróság továbbá kötelezte a magyar államot a sérelem elhárítására.

Ami biztos: a 800 eurós kártérítés csak egy része a teljes kártérítési összegnek. Az egyházi státuszunk elvesztése következtében elmaradt SZJA 1% felajánlások kérdésében közösségünk már korábban megállapodott a magyar állammal. Ennek a megállapodásnak értelmében az állam már folyósított kifizetést a Szim Salom Hitközségnek. Azt reméljük, hogy az elmaradt SZJA 1% kompenzációjaként az állam mindaddig fizetni is fog, amíg a jelenlegi helyzet fennáll, azaz, amíg egyházi státuszunkat vissza nem nyerjük.

A Szim Salom Hitközség mindvégig igazságtalannak érzi, hogy az állam különbséget tesz a 4 magyarországi zsidó irányzat között. Sérelmezi, hogy az állam különbséget tesz egyházak között, annak nevében, hogy visszaszorítsa a “bizniszegyházak” törvényt sértő működését. Azt gondoljuk, hogy ezt a célt egyszerű bűnüldözési módszerekkel el lehet érni, szükségtelen törvénykezési hatáskörbe vonni.

A Szim Salom még mindig úgy gondolja, hogy a néhány évvel ezelőtti örökjáradéki megosztásból – a törvényre való hivatkozással – kimaradt két reform hitközség jogtalanul esett el a nekik jogosan járó örökjáradéki résztől.

Úgy gondoljuk, erkölcsi kötelessége lenne mind az államnak, mind pedig a három, az örökjáradékból a megosztás alapján részesülő zsidó irányzat szervezeteinek átvizsgálni a szerződést, és a két reformközösséget bevonni annak hatálya alá.”

[popup][/popup]