A cári Oroszország antiszemitizmusa elől menekültek az új orvosi Nobel-díjas nagyszülei

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Technika - tudomány

David Julius megosztva kapta a díjat amerikai tudós kollégájával, Ardem Patapoutiannal, a hő és az erő érzékelése terén végzett kutatásaiért.

David Julius és Ardem Patapoutian (Forrás: Nobel prize outreach)

David Julius professzor, akinek nagyszülei az antiszemitizmus elől menekültek a cári Oroszországból, hétfőn elnyerte az orvosi Nobel -díjat Ardem Patapoutian amerikai tudóstársával együtt a hőmérséklet és az érintés érzékelőinek felfedezéséért.

„Az idei Nobel-díjasok úttörő felfedezései lehetővé tették számunkra, hogy megértsük, a meleg, a hideg és a mechanikai erő hogyan indíthatja be az idegimpulzusok működését, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy érzékeljük és alkalmazkodjunk a világhoz” – Így a Nobel-díj bizottság indoklása.

„Mindennapi életünkben természetesnek vesszük ezeket az érzéseket, de hogyan indítják be az idegimpulzusokat a hőmérséklet és a nyomás érzékeléséhez? Erre a kérdésre az idei Nobel-díjasok válasz adtak.”

Julius, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem professzora és Patapoutian, a kaliforniai Scripps Research professzora megosztja a 10 millió svéd korona (1,1 millió dollár) értékű csekket.

Julius 1955-ben született, és Brighton Beach-en nőtt fel, ahol akkor nagy számban éltek orosz zsidó emigránsok.

Egy tavalyi önéletrajzi cikkben, amelyet a rangos Kavli-díj (idegtudomány) elnyerése alkalmából írt, Julius bemutatta családja zsidó gyökereit: „egy tengerparti brooklyni környéken nőttem fel… itt landoltak az olyan kelet-európai bevándorlók, akik, mint az én nagyszüleim, elmenekültek az antiszemita cári Oroszországból a jobb élet reményében.”

A Massachusetts Institute of Technology végzettjeként Julius pályafutása során az emberi érzékszervek kutatásával foglalkozott, az érintést, a fájdalmat és a hőérzékelést vizsgálva. Kutatásaihoz többek között kapszaicint, a chili paprikában lévő vegyszert használta, hogy átlássa, hogyan érzik az emberi idegvégződések a meleget.

“Ezen úttörő felfedezések nyomán intenzív kutatások indultak el, amelyek nyomán gyorsan gyarapodtak ismereteink arról, hogy az idegrendszerünk miként érzékeli a meleget, a hideget és a mechanikai ingereket” – írta a Nobel-díj bizottság a nyertesekről szóló közleményében.

Times of Israel

Címkék:orvosi Nobel-díj

[popup][/popup]