A brüsszeli merénylő testvére Izraelben aranyérmet nyert taekwondoban

Írta: Mika Klára - Rovat: Politika

Mourad Laachraoui, a brüsszeli reptéren öngyilkos merényletet végrehajtó Najim Laachraoui testvére egy élsportoló, aki múlt év szeptemberében megnyerte az izraeli Nyílt Taekwondo bajnokságot Ramle-ban.

Mourad Laachraoui középen a csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatón. Fotó: AFP

Tizennégy ember vesztette életét és több tucat sebesült meg, amikor Mourad bátyja, a 25 éves Najim és egy másik terrorista kedden felrobbantotta magát a repülőtéren.  További húsz ember esett áldozatul és több mint 100 szenvedett sérüléseket a brüsszeli metróban egyidejűleg végrehajtott detonációban.

A 21 éves Mourad Laachraoui a Brüsszelben csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy “megszégyenülve és lesújtva” érzi magát bátyja tette miatt, és kijelentette, hogy soha sem lesz képes megérteni, hogy bátyja miért robbantotta fel magát a repülőtéri merényletben. Azt állította, hogy a családjának nem volt kapcsolata Najimmal, mióta az elhagyta Belgiumot és Szíriába utazott három évvel ezelőtt, annak ellenére, hogy csak egy mérföldre él attól a lakástól, ahol Najim a támadásokat előkészítette.

“Családunk ugyanazokat a kérdéseket teszi fel magának, mint mindannyitok” nyilatkozta. “Képtelen voltam elhinni. A bátyám valaha egy kedves, intelligens srác volt (…) Nem próbálom megérteni, lapozni, továbblépni próbálok.” A kérdésre, miszerint van-e üzenete az áldozatok családjai számára, Mourad azt felelte: “Együtt érzek velük.”

Belga tisztviselők azt állították, hogy Najim Laachraoui bomba-készítő szakértő volt, ő kivitelezte a robbanószerkezeteket a Párizsban tavaly novemberben végrehajtott merényletekhez is.

Mourad hat napot töltött Izraelben múlt év szeptember 3.-a és 8.-a között, amikor részt vett a helyi taekwondo bajnokságon. Aranyérmet nyert az 58 kg-os kategóriában, a döntőben az izraeli Gil Haimovitzot győzte le.

Yehiam Sharabi, az izraeli taekwondo csapat edzője elmondta, hogy “személyesen ismerjük a kisebbik testvért. “A kapcsolat közte és közöttünk mindig is normális volt, salommal köszöntött minket.”

Mourad a tavalyi dél-koreai világbajnokságon ezüstérmes lett, és most a 2020-es tokiói olimpiára készül.

Beszámolt róla, hogy 2013 februárjában a Facebookon keresztül megpróbálta felvenni testvérével a kapcsolatot, hogy rábírja a hazatérésre Szíriából, de nem tudta elérni.

A kérdésre, hogy a továbbiakban is szándékozik-e hazáját a taekwondoban képviselni, Mourad kijelentette: “Küzdöttem, küzdök, és mindig is küzdeni fogok.”

Najim merénylete óta édesapjuk összehúzott függönyök mögött bezárkózott a család Schaerbeek negyedében található otthonába. Az ingatlant a párizsi merényletet követően átkutatták, de a rendőrség nem talált semmi gyanúsat.

A Haaretz cikke nyomán

Címkék:brüsszeli merénylet, Izrael, párizsi merénylet

[popup][/popup]