A britek egyötöde szerint „Izrael náci módon bánik a palesztinokkal”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyság felnőtt lakosságának 45%-a hat antiszemita kijelentésből legalább egyet elfogad.

Antiszemitizmus elleni tüntetés Londonban (Forrás: ejpress.org)

„Annak ellenére, hogy Nagy Britannia egyike a Föld zsidók által leginkább lakható országainak, legalább egyötödünk érzi magát nem kívánatos elemnek. Corbyn távozása nem helyettesítheti azt, hogy az ország vezetése hosszú távon védje a zsidóságot – a politikában, egyetemeken és a közösségi médiában – amire évek óta nem győzzük fölhívni a figyelmet.” Így beszélt Gideon Falter, a közvélemény-kutatásra megbízást adó Campaign Against Antisemitism nevű szervezet vezérigazgatója.

A szervezet Antisemitism Barometer elnevezésű felmérését a King’s College London-nal karöltve végezte. A közvélemény zsidósággal kapcsolatos vélekedésére és a zsidó közösség álláspontjára voltak kíváncsiak.

A kérdezőbiztosok 12 kijelentést mutattak a felmérés résztvevőinek, és azt kérdezték, hogy egyetértenek-e azokkal, vagy nem. 55%-uk egyik megállapítással sem értett egyet, 45%-uk pedig legalább eggyel vagy többel is. A megkérdezettek 12%-a négy vagy több megállapítást tartott helytállónak.

Egy plakát Londonból, 2016 (Forrás: Wolrd Jewish Congress)

Azzal az előítélettel, hogy a médiumokat a zsidók ellenőrzik, a válaszadók 11%-a azonosult. A zsidók „pénzhajhászók” és „csak azért beszélnek a Holokausztról, hogy politikai céljaikat érvényre juttassák” – ezekkel további 8% értett egyet.

Amikor a kérdés úgy hangzott: „Úgy érzi-e, hogy Izrael mindent megengedhet magának, mert támogatói uralják a médiumokat” – 16% válaszolt igennel.

A legnépszerűbb antiszemita megállapítás a következő volt: „Izrael úgy bánik a palesztinokkal, ahogyan a nácik bántak a zsidókkal”, amivel a megkérdezett britek 23%-a azonosult. Ez a nézet az IHRA által elfogadott Antiszemitizmus Nemzetközi Definíciója alapján – amihez a brit kormányzat is csatlakozott – antiszemitának minősül.

Keir-Starmer, a Munkáspárt új vezetője, aki megígérte, hogy leszámol a párton belüli antiszemitizmussal

 

A brit zsidóság körében végzett felmérés

A kutatás azt mutatta, hogy a brit zsidók ugyan kezdenek felocsúdni a Corbyn-korszakból, de még erősen sebzettek. Lényegesen nagyobb hányaduk optimista a jövőt illetően (57% a 2019 évi 20%-kal szemben), de magas azoknak az aránya, akik elutasítják, hogy zsidóságukra utaló külső jegyeket viseljenek. A brit zsidók 91%-a elvárja a kormányzattól, hogy a Hamaszt helyezzék törvényen kívülre.

A brit zsidók kétharmada mélyen elégedetlen azzal, ahogyan a BBC a zsidósággal kapcsolatos híreket, 55%-uk pedig azzal, ahogy az antiszemitizmust illető panaszokat kezeli. Szerintük a Channel 4 (másik állami hírcsatorna) ugyancsak mostohán bánik a zsidókkal. Mindkét tévécsatorna közszolgálati.

Gideon Falter a felmérés eredményei így kommentálta: „A brit zsidóság kezd magához térni. A Jeremy Corbyn által vezetett Munkáspárt hatalmas csapást mért a zsidóság biztonságérzetére, de közösségünk összeszedte magát. A sebek lassan hegednek be. Csaknem fele azoknak, akik korábban nyugodtan viselték zsidóságuk külső jelképeit, most jobbnak tartják elrejteni azokat. Sir Keir Starmer kilenc hónapja tartó vezetése alatt a pártból még nem tűntek el az antiszemita elemek.”

ejpress – Bassa László

Címkék:antiszemitizmus, felmérés, Nagy Britannia

[popup][/popup]