A brit zsidók közel fele fontolgatja a kivándorlást október 7 óta

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A brit zsidók közel fele fontolgatja október 7-e óta, hogy az antiszemitizmus miatt elhagyja az Egyesült Királyságot – derül ki a Campaign Against Antisemitism (Kampány az antiszemitizmus ellen – CAA) által végzett közvélemény-kutatás adataiból.

Tüntetők izraeli és brit zászlókat tartanak a Törvényszék épülete előtt, az antiszemitizmus elleni felvonuláson, 2023. november 26-án

A közvélemény-kutatást november 12-17. között végezték 3744 válaszadó körében.

A felmérés adatai alapján a brit zsidók 69%-a úgy nyilatkozott (40%-uk határozottan), hogy az október 7-i mészárlás óta inkább törekednek zsidóságuk látható jeleit (Dávid-csillag vagy kipa) elrejteni, mint az október 7-i mészárlás előtt. További 15% nem így látja, a többiek pedig nem nyilatkoztak.

A dél-izraeli Hamász-mészárlás óta a válaszadók csaknem fele (48%), köztük 17% határozottan úgy nyilatkozott, hogy az antiszemitizmus miatt fontolgatta az Egyesült Királyság elhagyását. Alig több mint egyharmaduk (34%) ezzel nem értett egyet.

Ezután a megkérdezetteket arról kérdezték, hogy ők vagy ismerőseik tapasztaltak-e vagy láttak-e antiszemita incidenst október 7-e óta. A többség, 61% igenlő választ adott.

Az “Antiszemita gyűlölet-bűncselekményeket a rendőrség ugyanúgy kezeli, mint a gyűlölet-bűncselekmények más formáit” – ezzel az állítással a kérdezettek kétharmada nem értett egyet, közel egyharmaduk határozottan. 16%-uk egyetértett, 18%-uk pedig egyik alternatívát sem választotta.

A válaszadók túlnyomó többsége egyetértett azzal is, hogy “nem utazna egy városközpontba, ha ott egy nagyobb Izrael-ellenes tüntetés lenne” (91%), és hogy “a ügyészségnek statisztikákat kellene közölnie az antiszemita gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos büntetőeljárásokról” (95%).

A válaszadók további 90%-a (78%-uk pedig határozottan) egyetértett azzal egyetértett azzal, hogy a brit kormánynak a Hizb ut-Tahrirt terrorista szervezetnek kellene nyilvánítania, és be kellene tiltani. (A Counter Extremism Project szerint a jótékonysági szervezetként bejegyzett Hizb ut-Tahrir egy globális muszlim kalifátus létrehozását támogatja, és az iszlám törvényeket (saría) a kapitalizmus és a világi demokrácia alternatívájaként mutatja be.

 

A brit zsidók elégedetlenek a BBC tudósításával az Izrael-Hamász háborúról

Ezután arra a kérdésre, hogy “elégedettek-e a BBC tudósításával az Izrael-Hamász válságról”, mintegy 86%-uk azt válaszolta, hogy nem, köztük 71%-uk határozottan így vélekedett. Mindössze 4% mondta azt, hogy elégedett, ebből 1% nagyon elégedett, 4% pedig nem nyilvánított véleményt.

A “Személyesen érintve érzem magam az Izraelben zajló események által” állítással majdnem mindenki (97%) egyetértett, 78%-uk határozottan. Senki sem válaszolt nemlegesen, és mindössze 2% nem nyilvánított véleményt.

Végül, amikor megkérdezték, hogy cionistának tartják-e magukat, ötből négy válaszadó egyetértett, a válaszadók több mint fele, 57%-a pedig határozottan egyetértett ezzel. Mindössze 6% nem értett egyet, ebből 2% határozottan; a többiek nem nyilvánítottak véleményt.

Jpost.com

[popup][/popup]