A brit külügyminiszter, a belga és a spanyol kormányfő látogatott Izraelbe

Írta: Szombat - Rovat: Politika

David Cameron, az Egyesült Királyság külügyminisztere, Alexander De Croo, Belgium és Pedro Sánchez, Spanyolország miniszterelnöke látogatott csütörtökön Izraelbe – jelentette a helyi média

Eli Cohen és David Cameron külügyminiszterek a Beeri kibucban, a palesztin Hamasz terroristák mészárlásának egyik színhelyén november 23-án. (Fotó: Miri Shimonovich/Izraeli Külügyminisztérium)

David Cameron Eli Kohen izraeli külügyminiszterrel együtt megtekintette a Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i terrortámadásában legsúlyosabban érintett Beeri kibucot.

“A világ vezetőinek saját szemükkel kell látniuk a Hamász atrocitásait” – mondta Kohen, és felszólította Cameront, hogy tegyen lépéseket az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1701-es határozatának végrehajtása érdekében, és ezzel akadályozza meg, hogy a háború kiterjedjen a libanoni határra.

Az ENSZ-határozat a 2006-os második libanoni háborút zárta le, felszólította a Hezbollahot és Izraelt minden hadművelet azonnali beszüntetésére, s a többi között az összes libanoni fegyveres csoport leszerelésére, s a Litáni folyótól délre csak az ENSZ UNIFIL egységének és a libanoni hadseregnek a jelenlétét engedélyezi.

Kohen köszönetet mondott Cameronnak Izrael támogatásáért, és hangsúlyozta országa elkötelezettségét a harc folytatására a Hamász felszámolásáig és a túszok szabadon bocsátásáig.

Jichák Hercog izraeli államelnök csütörtökön a jeruzsálemi elnöki rezidencián fogadta a spanyol és a belga miniszterelnököt. “Hálásak vagyunk támogatásukért és szolidaritásukért, hiszen nemzetünk mély fájdalmat szenved, véget nem érő borzalmakat” -emlékeztetett az államfő az október 7-i támadásra.

“Ezen a hétvégén a világ a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem nemzetközi napját ünnepli. Sajnos a nemzetközi közösség hallgatott, különösen azok a nemzetközi szervezetek, amelyeknek foglalkozniuk kellett ezekkel az október 7-én történt kegyetlen bűncselekményekkel. Világos bizonyítékaink és tanúvallomásaink vannak nemi erőszakról, szexuális visszaélésről és szörnyűségekről, és a világ hallgatott. Azt várjuk a nemzetközi közösségtől, különösen a nemzetközi szervezetektől, hogy határozottan lépjenek fel ezekkel az atrocitásokkal szemben” – közölte Hercog.

“Kritikus órákban várakozunk és imádkozunk a túszok első csoportjának visszatéréséért, valamint a tűzszünet megkötését. Reményt akarunk adni a poklot megélt családoknak, hogy láthassák a kisbabákat, gyerekeket és felnőtteket, nőket, hogy mindannyian hazatérjenek” – hangsúlyozta az izraeli államfő.

“Azért is vagyunk itt, hogy megvitassuk a gázai humanitárius helyzetet, amely nagyon fontos Izrael és minden érintett fél számára. Izrael jelentős lépéseket tesz a gázai humanitárius helyzet javítása érdekében az ENSZ-szel és az arab országokkal együtt” – tette hozzá Jichák Hercog.

“Hazám, Spanyolország osztozik Izrael fájdalmában és bánatában. Ismételten elítéljük az október 7-i megdöbbentő terrorcselekményeket. Üdvözlöm a megállapodást, amely lehetővé teszi számos túsz szabadon bocsátását és a humanitárius szünet megteremtését” – mondta Sánchez.

“Október 7-én kínok között ébredtünk. Olyan dolgokat láttunk, melyekről nem gondoltuk volna, hogy valaha is látni fogjuk. Az Ön oldalán állunk az izraeli nép védelmében, önvédelmi jogainak védelmében, hogy megvédje magát a terrortámadásokkal szemben. Az antiszemitizmus nem elfogadható, és veszélybe sodorja a zsidókat szerte a világon. Érezzük, és segíteni akarunk” – válaszolt Hercognak Alexander de Croo belga miniszterelnök.

“Ártatlan civilek túszul ejtése háborús bűn, elfogadhatatlan, és nagyon remélem, hogy a mai nap egy lépés előre az ártatlan emberek kiszabadítása felé” – tette hozzá. (Shiri Zsuzsa, MTI)

[popup][/popup]