“A betérési folyamatnak komolynak és alaposnak kell lennie”

Írta: Gróf Tamás - Rovat: Belpolitika, Politika

A Szombatban 2022. szeptember 8-án megjelent, “Önállóan, nyitottan, felelősen: megalakul a Budai Bét Din” című cikkel kapcsolatban a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség Egyház az alábbi helyesbítéssel él:

Gróf Tamás

Dr. Vári György a Budai Bét Din megalakítása ügyében nem a Bét Orim jelenlegi vallási vezetőjeként nyilatkozott, illetve cselekedett. Közösségünkkel, vezetőségünkkel és velem, mint a Hitközség tagsága által megválasztott vezetőjével erről nem egyeztetett, és szándékáról sem a vezetőségnek, sem a tagságnak tudomása nem volt. A vallási vezető munkaszerződése értelmében a Bét Orim nevében önállóan, egyezetetés nélkül nem nyilatkozhat.

Amennyiben dr. Vári György az esetlegesen megalakuló, egyetlen ágazathoz sem kötődő Bét Din munkájában részt kívánna venni, azt csak mint magánszemély tenné, és nem a Bét Orim vallási vezetőjeként. Ilyen irányú felhatalmazást hitközségünk számára nem adott.

A Bét Orim betérési programja kizárólag és szigorúan a Progresszív Zsidó Világszövetség (WUPJ) és annak Európai Szervezete, az EUPJ keretein belül és annak évtizedek során gondos szakmai munkával kidolgozott szabályai szerint működik. Európában az EUPJ az egyetlen hivatalos reform zsidó ernyőszervezet és az csak a londoni Bet Din, illetve a nemrég alakult prágai székhelyű Közép-európai Bét Din által irányelvei alapján lefolytatott, monitorozott és interjúkkal, vizsgával ellenőrzött betéréseit ismeri el. Az EUPJ égisze alatt kiállított dokumentumokat világszerte, beleértve Izraelt, teljes mértékben és széles körűen elfogadják. Jelenlegi betérési programunkat az EUPJ támogatja és szakmailag felügyeli. A felkészítésben támaszkodunk megfelelő képzettségű és rátermettségű tanárokra, mint például dr. Vári Györgyre.

Hitközségünk álláspontja szerint a betérési folyamatnak komolynak és alaposnak kell lennie. Ez magába foglalja a jelentkező személyiségének, életmódjának, életvitelének stb. megismerését is, ami persze információcserét igényel a betérő és a Bet Din között. Ezeket a Bet Din csak is a célnak megfelelően használja, bizalmasan kezeli. Aki komolyan gondolja, hogy a zsidó néphez, valláshoz és közösséghez akar tartozni hivatalosan is, annak számára ez a folyamat nem lehet bürokratikus, hanem igenis termeszétes az, hogy bizonyos személyes adatokat meg kell adni.

Az EUPJ segítségével a betérés anyagi terhe is minimálisra csökkent, az oktatás, felkészítés a betérők számára ingyenes és a rászorultaknak a Bet Din költségéhez is tudunk hozzájárulást biztosítani.

Távol áll tőlünk, hogy megkérdőjelezzük vagy kétségbe vonjuk a kezdeményezők tudását, képesítését és lelkes jóakaratát, segítőkészségét és jó szándékát, de a valóság az, hogy egy most alakuló, nem hivatalos Bet Din által esetlegesen kiadott betérési bizonyítványt se Izrael, se a WUPJ vagy EUPJ, de még a Bét Orim sem ismeri el.  Célunk nem a mindenáron való betérítés és messze nem a növekedési számok indokolatlan hajszolása, hanem az, hogy a komolyan érdeklődő és őszintén betérni szándékozó, arra érdemeseknek bizonyult egyéneknek lehetővé tegyük, hogy elinduljanak tudatos zsidó útjukon és nagyon sok esetben azt, hogy visszataláljanak őseikhez, gyökereikhez.

Budapest, 2022. szeptember 8.

Dr. Gróf Tamás a Bét Orim Elnöke, az EUPJ elnökségi tagja

[popup][/popup]