A bécsi Lauder Business School szakít a Harvard Egyetemmel

Írta: Polgár György - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Közel tíz év után Ausztria egyik legnevesebb kereskedelmi akadémiája, a bécsi Lauder Business School –  a Harvard zsidó diákjai iránti szolidaritásból – beszüntette együttműködését az amerikai Harvard egyetemmel.

A Lauder Business School épülete Bécsben

Mint ismeretes, a Harvard kampuszán teljesen elfajultak az antiszemita megnyilvánulások, amelyek ellen az egyetem vezetősége nem lépett fel. A Harvard színesbőrű elnöke, Claudine Gay az Amerikai Kongresszusban tartott meghallgatásán ugyan kijelentette, hogy a zsidók meggyilkolására való felhívások visszataszítóak, hozzátette azonban, a kontextustól függ, hogy az ilyen megjegyzések a Harvard magatartási kódexének megsértését jelentik-e. Kijelentése nem csak a zsidó közösségekben váltott ki hatalmas felháborodást. A szakmai kapcsolat felmondásáról beszélgetett Alexander Zirklerrel, a Lauder Business School (LBS) ügyvezető igazgatójával Polgár György.

Az LBS megszüntette kooperációját a Harvardon belül működő, Michael Porter professzor nevével fémjelzett Microeconomics of Competitiveness Network-kel*. Miért szántátok rá magatokat erre a lépésre?

A zsidóellenes támadásokra adott intézményi válaszra az egész világ felkapta a fejét. Az LBS megértette: tartozunk annyival zsidó diákjainknak, hogy ezután nem lehetünk továbbra része a hálózatnak, ennek a partnerségnek. Ez egyben a Harvard zsidó diákságával való szolidaritásunk jele, de az Egyesült Államok más egyetemein tanuló zsidókkal is, ahol ugyanilyen incidensek történtek, és ahol sajnos hasonló vagy semmilyen reakció nem történt az egyetemi vezetés részéről. Régebben büszkén tettük ki a Harvard Egyetem, mint együttműködő partnerünk címerét, de most már nem akarjuk. Sajnáljuk, hogy ez szükségessé vált, de sokkal inkább azokat a diákokat sajnáljuk, akiket zaklatás ért. Hozzá kell tenni, teljesen védtelenül.

A bejelentés meglehetősen csendben történt meg.

Nem hoztuk nyilvánosságra a világ számára. Csak egy Facebook-bejegyzésben közöltük a közösségünkön belül, hogy erre a döntésre jutottunk, és hogy mi volt ennek a háttere. Ezt követően írásban értesítettük a Harvard Egyetemet. A hír később önálló életre kelt, és utat talált a médiába, többek között a New York Times-ba, a Washington Post-ba stb. Érdekes módon még az arab médiába is. De ez nem volt a szándékunk.

Alexander Zirkler (Forrás: lbs.ac.at)

Mi lenne a feltétele annak, hogy a döntéseteket visszafordítsátok?

Erre nehezen tudok megválaszolni, mert ez egy akadémiai partnerség volt. Én az ügyvezető igazgató vagyok, oktatási-kutatási kérdések nem tartoznak hozzám. A lépésünkre nem lett volna szükség, ha mindez nem történik meg. Ha megint békésebb idők köszöntenek be, az akadémiai kapcsolat természetesen újra létrejöhetne, de a mostani körülmények között ez nem lehetséges. Jelenleg semmi okunk arra, hogy erre a partnerségre büszkék legyünk.

Nem okozhat visszaesést az LBS számára az együttműködés felszámolása?

Természetesen szakmai nyereséget jelentett, hiszen professzorokat küldhettünk a Harvard Business Schoolba, ahol tananyagokat cserélhettek. Ezek aztán beépültek a mi oktatási programunkba. Ugyanakkor nemrégen kaptuk meg az amerikai ACBSP akkreditációt.** Ezen kívül számos olyan neves USA-beli egyetem van, amelyik érdeklődik a velünk kialakítandó együttműködés iránt. Eddig is voltak más amerikai egyetemi partnerkapcsolataink is. Ez egy fontos pillér, amelyet tovább fogunk bővíteni. Szó sincs hirtelen színvonal-csökkenésről, hiszen már most is nagyon erős kapcsolataink vannak az Egyesült Államokban, többek között alapítónk, Ronald Lauder révén.

Michael Porter professzor nagyon nagy név. Elvégre őt tartják a világ egyik vezető, menedzsmentelmélettel foglalkozó szakemberének. És nincs arról tudomásom, hogy ő maga antiszemita beállítottságú volna.

A Lauder Business School címere

Így igaz, nagyon híres a szakmában! Erre mindig is büszkék voltunk. Senki hitelét nem szeretném rontani. A döntésünk egyáltalán nem Porter professzor ellen irányul, hanem kizárólag a Harvardról van szó.

Válaszolt valaki a Harvard Egyetem részéről?

Nem, senki sem reagált. Nem is várom el, hogy a Harvard megkeressen minket. Mi nem akarjuk őket ilyen módon provokálni, vagy kioktatni. Saját magunknak döntöttünk úgy, hogy a továbbiakban nem kívánunk kapcsolatban maradni a Harvarddal. Valószínűleg ők maguk is tudják, hogy sok tennivalójuk van, de ez meghaladja a mi hatáskörünket.

Van az LBS-nek hasonló kapcsolata a másik két szégyent vallott intézménnyel, a Pennsylvaniai Egyetemmel és a Michigan Institute of Technology-val?

Vannak alkalmi oktatói szintű kapcsolatok, de nincs a Harvardhoz hasonló intézményi partnerség ezekkel a csúcsegyetemekkel.

Voltak zsidóellenes megmozdulások az LBS ellen vagy az LBS-en belül?

Mindig vannak elszigetelt ellenséges esetek zsidó szervezetekkel szemben, de őszintén meg kell mondanom, hogy itt Bécsben nagyon-nagyon zsidóbarát a politikai és általában a társadalmi hozzáállás. Ez nem volt mindig így, és talán nem is marad mindig így, de jelenleg ez a helyzet. Bécs zsidóbarát várossá vált.

Mennyire zsidó a Lauder Business School?

Becsléseink szerint a 430 hallgatónknak körülbelül a fele zsidó. Bár iskolánk a Jewish Heritage Fund által támogatott magániskola, az osztrák törvények hatálya alá tartozik. A felvételi eljárás során nem teszünk különbséget zsidók és nem zsidók között. A tantervünkben nincs zsidó tartalom, a legkorszerűbb közgazdaságtant oktatjuk. Marketingünk és ajánlataink azonban elsősorban a zsidó világot célozzák meg. Ami minket zsidóként jellemez, az az, hogy betartjuk a zsidó ünnepeket, vagy hogy csak kóser ételeket szolgálunk fel. A zsidó élet a kollégiumunkban zajlik. Az csatlakozik, akinek kedve van, mert nem minden diákunk kötődik erősen a zsidó hithez. Magában az LBS-ben ez nem játszik látható szerepet. Egy dologban biztosak lehetünk: nálunk nem lesz olyan helyzet, mint a korábbi partnerünknél. Nálunk senkinek sem kell lapulnia azért, mert zsidó.

 

* A Microeconomics of Competitiveness Network (Versenyképességi Mikroökonómiai Hálózat) olyan tudósok és tudományos intézmények közössége, amelyek a helyi versenyképességgel, valamint a köz- és magánszféra együttműködésének kutatásával és oktatásával foglalkozik. (PGy)

**Az Accreditation Council for Business Schools and Programs (Kereskedelmi Iskolák és Programok Akkreditációs Tanácsa) az oktatási programok akkreditációs testülete, amely a kiemelkedő eredményeket felmutató tanintézmények elismerését tűzte ki célul. (PGy)

 

[popup][/popup]