A BBC bocsánatot kért, miután egy riportere azt mondta, hogy “az izraeli erők boldogan ölnek gyerekeket”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A BBC bocsánatot kért egy adásba került interjú miatt, amelyben egyik műsorvezetője azt mondta Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnöknek, hogy “az izraeli erők boldogan ölnek gyerekeket”.

Az újságíró, Anjana Gadgil, 2023. július 4-én, kedden Bennettel készített interjút az Izraeli Védelmi Erők akciójáról a ciszjordániai Dzsenín városában. A két napig tartó hadműveletben tizenkét palesztin, köztük több gyermek és egy izraeli halt meg.

Izrael azért vonult be a városba, hogy felszámolja az ott működő lévő terrorista sejteket, és fenntartja, hogy a lelőtt palesztinok mindegyike, kortól függetlenül, fegyveres volt. A 8 perces interjú elején Bennett megismételte ezt az állítást, amire Gadgil így válaszolt: “Terroristák, de gyerekek. Az izraeli erők boldogan ölnek meg gyerekeket”.

Bennett így válaszolt: “Igen figyelemre méltó, hogy ezt mondja, mert hogy ők ölnek minket. Nos, ha adva van egy 17 éves palesztin, aki a családodra lövöldözik, Anjana, akkor ő micsoda?”

Gadgil megjegyzéseit számos csoport és közéleti személyiség bírálta. A Brit Zsidók Képviselőinek Testülete (Board of Deputies of British Jews), a brit zsidók ernyőszervezete közölte, hogy “megdöbbentette” a műsorvezető kijelentése, amiért a BBC-hez fordul, mivel – mint fogalmazott – “ezzel egyértelműen megsértették a társaság saját irányelveit”. Az amerikai Anti Defamation League “rágalmazónak és gyűlöletkeltőnek” nevezte a megjegyzést, és azt hozzátette, hogy az “a mainstream médián belüli tartós Izrael-ellenes elfogultságról árulkodik”.

A Stand With Us amerikai lobbyszervezet kereken vérvádnak minősítette a brit ripoter szavait.

Bennett twitteren azt írta, hogy a beszélgetés “az egyik legellenségesebb, Izrael-ellenes interjú volt, amire emlékszem”.

Válaszul a BBC szóvivője a Jewish Chronicle című brit lapnak elmondta, hogy a társaság bocsánatot kér Gadgil kijelentéséért.

“Bár a téma legitim, elnézést kérünk, mert a kérdezés során használt nyelvezet helytelen volt és a fogalmazás szerencsétlen ” – mondta a BBC szóvivője, hozzátéve, hogy a csatorna igyekezett “pártatlanul és határozottan” tudósítani Dzseninről.

JTA

[popup][/popup]