“A baloldal lejáratta magát, a jobboldal a szövetségeseinek túsza”

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Az RTVi orosz nyelvű hírcsatorna március 13-i műsorában Jaír Lapidot, a pillanatnyilag legnagyobb izraeli ellenzéki párt, a Jes Atíd (Van jövő) vezetőjét Borisz Stern műsorvezető faggatta. Természetesen főként a közelgő parlamenti választásokról esett szó. Az interjú, melynek szövegét közöljük, a lejjebb látható videó 5-18. perce között tekinthető meg.

Jair Lapid

Sikeresnek találja pártjának választási kampányát? A párt történetében először fordul elő, hogy orosz nyelvű kampányvideót készítettek, bár a Jes Atíd nem nevezhető rétegpártnak.

Valóban ideje már, hogy az orosz anyanyelvű választókat képviselje egy olyan párt, amely felvállalja a nyugdíjasok, és az ún. középgeneráció (szülők és gyermekeik), az oktatás problémáinak megoldását. Pártunk listáján szerepelnek ’oroszok’ – Kosztya Razvozov, Vlagyimir Beljak, Tatyjana Mozsarszkaja. A párt programja is megjelent, és 203 apró betűs oldalon olvasható.

Egyelőre úgy fest a választási verseny, hogy a Likud az első és a Jes Atíd a második…

Sztanyiszlavszkij mondta, hogy nincsenek kis szerepek, legfeljebb kis színészek. A mi pártunk a középosztály érdekeit tartja szem előtt, azokét a választókét, akik dolgoznak, adót fizetnek, gyermekeik szolgálnak a hadseregben, és maguk is szolgáltak a katonaságnál. Izraelben nem miniszterelnököt választunk, hanem kormányt. Nem a mandátumok száma a fontos, hanem a kormányképesség.

Sokan már most is azt emlegetik, hogy az ötödik választások elkerülhetetlenek lesznek.

Már az eddigiek miatt is sok volt a fölösleges pénzkidobás, itt Netanjahunak is nagy a felelőssége; én remélem, hogy sikerül ezt elkerülni. A járvány, a gazdasági gondok miatt sem lenne szerencsés.

Miért olyan biztos a dolgában? Miért éppen a Jes Atíd? Hogyan lesznek képesek koalíciót alakítani?

Ez nem tőlem, hanem a választóktól függ. Attól, hány mandátumot kap a párt, és a választási blokk. De ideje véget vetni a bolondok házának. 36 minisztériuma van az országnak, több millió adófizető pénze arra megy el, hogy a kormányfőnek egymilliárd sékelért vegyenek repülőgépet. Tömegtüntetések zajlanak a járvány kellős közepén. Vízgazdálkodási minisztert neveznek ki, másik miniszter valamilyen közösségek ügyeit intézné… De én bízom a választók józan eszében.

Hogyan képzeli el a koalíciót Szaár (a Likudból kivált új jobboldali párt – a szerk.) és Bennett pártjainak részvételével?

Megvárjuk, hány mandátumot kapnak, a kompromisszumokról azután lehet tárgyalni. A problémát itt az jelenti, hogy meggyőződésüknél fogva hajlamosak az együttműködésre az ultraortodoxokkal, akik eleget károsították a nemzetet. Én viszont egy dologban nem ismerek kompromisszumot, az állam és vallás kérdésében. Nem hagyom magam zsarolni. A munkanélküliek száma az egymillióhoz közelít. A költségvetési hiány 10 milliárddal nőtt az elmúlt hónapban, és már majdnem 170 milliárd sékel. A múlt évben kilencvenezer vállalkozás ment tönkre. Tel-Avivban, Askelonban, Asdódban minden második üzletet bérletre vagy eladásra kínálnak. Ezzel kellene foglalkozni, de közben a mostani kormány arról szól, hogy kéz kezet mos, és a miniszterek egymást közt osztogatják az állami pénzeket.

Израиль за неделю / 13.03.2021

В этом выпуске:📌Партии оппозиции наступают на пятки право-религиозному лагерю и грозят сместить “Ликуд”. На что рассчитывает Яир Лапид и его соратники и поч…

Mi érdekli jobban, a választás napja, vagy ami utána következik? Lehetségesnek tartja a koalíciót a Likuddal?

Netanjahuval nem tárgyalok; három büntetőügyben is bírósági tárgyalás elé néz. Eddig is becsapta a partnereit, és velünk is ezt tenné. Eljátszotta szerepét: az új amerikai kormányzat erősen ellene van, és idehaza is megosztja a társadalmat. Nem tárgyalok vele, nem lépek be a kormányába. Ha elfogadtam volna az ajánlatát, most külügyminiszter lennék. De nem fogadtam el.

Mi a helyzet Libermannal? Ő javasolta az ellenzéki pártok összefogását, de nem így történt.

Pontosabban azt javasolta, hogy négy párti (Jes Atíd, Új Remény, Jamina, Jiszráel Béténu) koalíció esetén a legerősebb párt vezére legyen a kormányfő, és most mi vagyunk azok… Sok kérdésben egyetértek vele, tisztelem őt, jó a kapcsolat közöttünk. De egy 7–8 mandátummal rendelkező párt nem sokat számít olyan kérdésekben, mint a polgári házasság, vagy a szombati tömegközlekedés. Az ilyen törvények keresztülviteléhez 20–25 mandátumos párt kell. A kis pártok a zsaroláshoz értenek. Ki várhatná Litzmantól, hogy pénzt vonjon el a jesiváktól, és a kórházaknak adja? Deritől, hogy az egyetemi ifjúságot pártolja? Ben Gvir meg az összes pénzt legszívesebben a zöld határon túli telepeknek juttatná. Csak a saját szektoruk érdeke vezérli őket.

Sokan nehezményezik, hogy a belarusz és orosz ellenzék elleni fellépéseket Izraelben hallgatás övezi a politikai pártok részéről.

Az a helyzet, hogy óvatosaknak kell lennünk olyan államokkal kapcsolatban, ahol zsidók élnek. Demokrata vagyok, az izraeli ellenzék vezetőjeként ellenszenvesnek tartok bármely ellenzéki vezető elhallgattatására irányuló kísérletet. De ismétlem, számunkra a legfontosabb a zsidó közösségek védelme szerte a világon.

Mit jelent az, hogy centrista, hogy centrum kormány? Ilyen nincs nálunk, csak vagy baloldali, vagy jobboldali.

Az a helyzet, hogy most erre lenne szükség. A baloldal világszerte, és nálunk is lejáratta magát. A jobboldal a szövetségeseinek túsza. Pártom a nemzeti állam híve, hazafiak vagyunk. A centrum azt jelenti, hogy a politikát nem az ideológia, hanem pragmatikus szempontok alakítják. Gyakorlati, konkrét kérdések megoldására van szükség. Az egyszerű polgárok, a középosztály érdekeit képviseljük. A belpolitikának elsősorban a gazdasággal, egészségvédelemmel és oktatással kell törődnie.

Bassa László fordítása

[popup][/popup]