93 éves korában vitte el a koronavírus a vilnai gettó utolsó harcosát

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Benjamin Levin vagány kiskamaszként menekült Vilnából a város környéki erdőkbe, szüleivel és két testvérével együtt, ahol partizánként harcolta végig a náci megszállás éveit.

A partizáncsoport Vilna felszabadulása után. Levin az első sorban, baloldalon, féltérden (Forrás: Jewishpartisans.org)

Levint utcai vagányként szerzett helyismerete segítette, hogy újra és újra kikerülje a megszállók és a kollaboránsok által állított csapdákat. Csapata, az Aba Kovner jiddis költő által vezetett, Bosszúállók nevű partizánalakulat a háború után számos kollaboránst likvidált és segítette a túlélők kijutását Izraelbe.

Benjamin Levin 2014-ben

Fivére harcban esett el, szüleit a háború után litvánok ölték meg, amikor vissza akarták szerezni elrabolt tulajdonukat.

Őt magát a háború után a Gulágra deportálták a szovjet hatóságok, de onnan is megszökött és eljutott Izraelbe. Ott feleségül vett egy magyar Holokauszt túlélőt, részt vett a Függetlenségi Háborúban, majd New Yorkba költözött és ott nevelték fel két gyereküket.

Benjamin Levin – Hiding From The Germans In The Ghetto

We were running, and I saw a crowd is running in and out. I followed the crowd, and they were screaming, “The Germans are in the ghetto.” And we went to some…

 

Címkék:Benjamin Levin, Bosszúállók, holokauszt, partizánok, Vilna gettó

[popup][/popup]