8411 nap múlva nem lesz Izrael – az ajatollahok szerint

Írta: zsido.com/Szombat - Rovat: Politika

Teheránban rakétákkal ünnepeltek, a brit fővárosban pedig a zsidókat okolták a Grenfell-torony leégésért az immáron hagyománnyá vált „Al Quds” napon. 

Egymástól távol, mégis ugyanazzal a céllal gyűltek össze muzulmán hívők a Ramadán végén tartott Al Quds (magyarul: Jeruzsélem) nap alkalmából Iránban és Nagy-Britanniában és a német fővárosban. A felhergelt tömeg mindkét országban a „cionisták ellen” tüntetett.

Az iráni állami televízió beszámolója szerint egymillió fő vett részt a pénteki felvonuláson Teheránban, ahol a tüntetők

„Halál Izraelre”, „Halál Amerikára”, „Halál az Egyesült Királyságra”

szövegek skandálása mellett Szaúd-Arábia és az Iszlám Állam ellen is demonstráltak – közölte a Times of Israel. Az eseményen Hasszán Rohani, az Iráni Iszlám Köztársaság elnöke is részt vett.

Ali Hoszajni Hámenei, Irán legfelsőbb vezetője azt mondta, a felvonulás célja, hogy kifejezzék a palesztinok iránti támogatásukat és hangsúlyozzák: Jeruzsálem kulcsszereppel bír a muzulmánok számára. “Palesztina megvédése ma sokkal inkább túlmutat a palesztin ügyön” – mondta Hámenei az eseményen, ahol az Iráni Gárda rakétáit is felvonultatták.

Ali Laridzsani, az iráni parlament elnöke kijelentette, hogy „a 20. században nem volt annál rosszabb dolog, mint a cionista rezsim megalakítása”.

Egy nagy elektronikus órát is üzembe helyeztek a teheráni Palesztina téren, amely visszafelé számolja az időt: az ajatollahok szerint ugyanis Izrael 8411 nap múlva megszűnik létezni. 2015-ben Irán legfőbb vallási vezetője, Ali Khamenei közölte ugyanis, hogy 25 év múlva, 2040-ben már nem lesz Izrael.

Londonban a felvonulást követően többen feljelentést tettek a rendőrségen, ugyanis egyes szónokok nyíltan gyűlölettel beszéltek a zsidókról – írta az Algemeiner. Nazim Ali, a rendezvény egyik főszervezője a közelmúltban leégett,

58 halálos áldozattal járó Grenfell-torony tragédiája miatt is a zsidókat okolta.

“A Konzervatív Párt néhány nagyobb támogatója is cionista” – mondta Ali a felvonuláson. “Ők felelősek a Grenfelli áldozatok meggyilkolásáért. Azok a cionisták, akik pénzt adtak a Torik Pártjának, hogy meggyilkolják a toronyépület lakóit” – fogalmazott a jelenlévők előtt, akik közül többen a Hezbollah zászlaját tartották kezükben. “Elegünk van a cionistákból. Elegünk van a rabbijaikból. Elegünk van a zsinagógáikból. Elegünk van a támogatóikból” – kiabálta a vezető a brit főváros utcáján.

Berlini felvonulás

A német fővárosban mintegy hatszázan vettek részt az Irán által szponzorált eseményen, ahol “Cionisták kifelé Izraelből” feliratokkal és olyan izraeli zászlókkal vonult a tömeg, amelyen áthúzták a Dávid-csillagot.

A muzulmán “Al Quds” nap eredetileg Khomeini ajatollah nevéhez fűződik, aki az 1979-es iráni forradalom során került a perzsa állam élére. A londoni felvonulást évente a brit muzulmán “Islamic Human Rights Commission” szervezi.

A zsido.com cikke itt olvasható.

 

Címkék:Al Quds day, Irán, Teherán

[popup][/popup]