80 magyar zsidó-képeslap

Írta: Sós Csaba György - Rovat: Belpolitika, Kultúra-Művészetek, Politika, Történelem

2024-ben lesz az 1944 évi magyar holokauszt 80. évfordulója.

Aschner Lipót a Tungsram vezetője

80 magyar zsidó-képeslap – legyen ez egy könyv címe. Nem én találtam ki. Régebben foglalkoztatott már, csak most újra eszembe jutott, mivel közelednek a nagy őszi zsidó ünnepek napjai, elsőként is a szeptember 25-én este beköszöntő ros hásáná.

Van már hasonló könyv, 2018-ban írták, innen az ötlet.  A címe: #Izrael 70 magyar. Azokról a magyar zsidókról szól, akik valamely területen jelentős érdemeket szereztek  a 70 éves születését ünneplő Izrael állam létrejöttében és kiteljesedésében.

Legyen egy ilyen könyv a soá 80. évfordulójának évére 80 magyar zsidóról, akik  sokat tettek Magyarország modernkori  polgári fejlődésért!

A képeslapok leendő írói az élet szinte minden területéről hosszú névsorból válogathatnak, legyen szó tudományról, gazdaságról, kultúráról, itthon maradókról, vagy éppen a magyarok hírét gyarapítókról a nagyvilágban. Zsidó Nobel-díjasok, iparteremtők-vállalkozók, feltalálók, matematikusok és más tudósok, orvosprofesszorok, írók-költők, sportolók, színészek, film- fotó és képzőművészek egyaránt megtalálhatók Magyarország modernizálói között.

Hirschler Ignác, a magyar szemészet úttörője (Zilzer Antal festménye)

Kiket említsek? A Tungsram, a Pick, a Herz, a Herendi Porcelángyár, a Goldberger textil, a Richter gyógyszergyár, a Kotányi élelmiszer névadó alapítóit, a levelezőlap, vagy a golyóstoll feltalálóját, a Bauhaus művészeit, Beke Györgyöt, a Duna-hidak építőjét, Östreicher-Mannes Józsefet, aki Balaton első fürdőorvosaként megalapította Balatonfüred települését és a füredi szívkórházat? Folytassam a magyar szemészet úttörőjével Hirschler Ignáccal, báró tolcsvai Korányi Frigyessel, a magyar tüdőgyógyászat vezéralakjával, korábban a szabadságharc katonaorvosával? Kifelejthető talán a várospolitikus Wahrmann Mór Buda, Pest és Óbuda városegyesítője , báró Szterényi József a magyar ipar egyik újjászervezője?  A tudósok közül Fejér Lipót, Erdős Pál, Szondi Lipót, Ferenczi Sándor, Polya György, Teller Ede , Kármán Tódor… a művészek közül: Ignotus, Radnóti Miklós, Szerb Antal, Molnár Ferenc, Szép Ernő, Bródy Sándor, Kálmán Imre, Karinthy Frigyes, Seres Dezső, Weiner Leó, Moholy-Nagy László, Czóbel Béla, Adolf Zukor, Korda Sándor, Robert Capa… a sportolók közül Hajós Alfréd, Keleti Ágnes, Elek Ilona, Petschauer Attila… és akkor itt most megszakítom a felsorolást.

Ferenczi Sándor, a magyarországi pszichoanalízis úttörője

A válogatás a szerkesztők dolga. Ha lesznek. Ha lesz tíz-húsz-negyven vállalkozó író, újságíró, kultúrtörténész, akik megírnak egy-egy képeslapot, önként, magyar és zsidó szeretetből. Ha lesz, aki aztán ezt ki is adja, hogy eljusson a könyvesboltok, a köz- és iskolai könyvtárak polcaira.

Hogy a mai és új generációk tudják, sokfélék voltak a magyar zsidók, közülük nyolcvanan emlékeztessenek az életükre, tetteikre önmagukért, magyar hazájukért.

Joel könyve írja: „Mondjátok el fiaitoknak, s fiaitok az ő fiainak, azok meg az újabb nemzedéknek.”

Címkék:magyar zsidó nagyságok

[popup][/popup]