80 éve robbant ki a varsói gettófelkelés

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

A 80 évvel ezelőtt kirobbant varsói gettófelkelés zsidó harcosainak és az őket támogató földalatti lengyel Honi Hadsereg (AK) katonáinak hősiességét méltatta szerdán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A varsói gettó fala (Bundesarchiv, Bild 101I-134-0791-29A / Knobloch, Ludwig / CC-BY-SA 3.0)

A felkelés évfordulója alkalmából Morawiecki Varsóban megkoszorúzta a Honi Hadsereg katonáinak belvárosi emléktábláját, majd beszédében hangsúlyozta: számára az a két zászló – a lengyel és a zsidó – jelképezi a varsói gettófelkelést, amely 1943 áprilisában egy ideig a gettó fala felett lobogott.

“A zsidó felkelők a reménytelen helyzetben valójában azért fogtak fegyvert, hogy maguk válasszák meg haláluk módját” – jelentette ki a kormányfő, utalva a német erők többszörös túlerejére.

A megsemmisítésre szánt gettó “kétségbeesett kiáltását” meghallották a Honi Hadsereg katonái, a lengyel földalatti állam és a londoni emigráns lengyel kormány is – mondta. A zsidók a lengyel társadalom szerves részét képezték, ezért a lengyel felkelők természetes módon segítették zsidó honfitársaik egyenlőtlen harcát – magyarázta.

Hangsúlyozta: a németek bestiális, barbár és kegyetlen módon gyilkolták a zsidókat.

A gettófelkelés napjairól szóló igazságnak része a Honi Hadsereg hősiessége is, amit tudatosítania kell a mai világnak – húzta alá. “A jobb élet és a jobb világ alapját az igazság és a jóvátétel kell, hogy képezze” – jelentette ki Morawiecki.

A varsói gettót a megszálló náci németek 1940-ben létesítették. Mintegy félmillió lakójának 80 százalékát 1942 júliusa és szeptembere között a treblinkai náci német megsemmisítő táborba szállították. A deportálások során, valamint a gázkamrákban becslések szerint mintegy 300 ezer ember vesztette életét. A gettóban nagyjából 60 ezer zsidó maradt, a németek 1943. április 19-ére tervezték a negyed végső felszámolásának elindítását.

Az akciót megelőzően a gettóban felkelés tört ki, amelyet a németek végül levertek. A harcokban mintegy 14 ezer felkelő halt meg, a városrészt a németek földig rombolták. A gettó összes halálos áldozatának számát hozzávetőleg 400 ezerre becsülik.

A szerda délben kezdődő központi évfordulós megemlékezéseken részt vesz Jichák Hercog izraeli és Frank-Walter Steinmeier német elnök is.

Piotr Glinski kulturális és örökségvédelmi miniszter szerdán átadta a német elnöknek a második világháborús német megszállás lengyel veszteségeiről szóló jelentést, valamint a lengyel kulturális örökségben elszenvedett károkról szóló kiadványt is – közölte a tárca a Twitter-oldalán. Lengyelország 6200 milliárd zlotyra (497 ezer 800 milliárd forint) becsüli a német megszállás okozta háborús károkat. (MTI, Lucie Szymanowska)

[popup][/popup]