A Moszad rabbijának neve titok

Írta: MTI - Rovat: Politika

A vallásos munkavállalók megnövekedett száma miatt már főállású rabbit alkalmaz az izraeli titkosszolgálat, a Moszad.

A hír a Mááriv című izraeli napilap hétfői számában látott napvilágot. A vallásos ügynökök olyan kérdésekben kérnek tanácsokat, mint a szombati munkavégzési tilalom ügye vagy a kóser étkezési szabályok betartása bizonyos körülmények között. Az utóbbi években fontos személyiséggé vált rabbi a hírszerző ügynökség központjában szolgál, és hozza határozatait bonyolult, a titkos feladatok elvégzésénél adódó ügyekben a zsidó vallási jog alapján – írta a lap.

“Régen a hadsereg volt főrabbija, Aviháj Roncki tábornok segített a terepen dolgozó ügynököknek, de ma már a Moszad saját rabbija válaszolja meg kérdéseinket” – mesélte egy régi dolgozó. “Nemcsak kóserségi problémák merülnek fel, olykor távoli helyeken kell tisztáznunk bizonyos vallási kérdéseket, ítéleteket kell kapnunk adott akciókkal kapcsolatban” – tette hozzá. A rabbi elé kerülnek az étkezéssel kapcsolatok kérdések az ellenséges országokban, vagy hogy szombaton miféle akciókban vehetnek részt, és mit tilt a vallás.

Képünk illusztráció

Főállású rabbi az izraeli hírszerzésnél. Képünk illusztráció

A Moszad rabbijának nevét nem szabad nyilvánosságra hozni. Korábban a hírszerzésnél és a fegyveres erőknél szolgálóknak vallásos szolgáltatásokat nyújtó úgynevezett katonai rabbinátusban dolgozott. Eleinte nem akarta elvállalni ezt a feladatot, de miután a munkához több rabbi áldását adta, kötélnek állt.

“Minden egyes kérdés mögött egy ember hite áll, és döntéseket kell hozni a válaszokhoz” – mondta egy a lapnak nyilatkozó Moszad- ügynök. A szervezet saját rabbija a súlyos felelősséget megosztja még egy vallási szaktekintéllyel, aki a katonai rabbinátuson dolgozva, minden héten egy napon át szakvéleményével az ügynökök rendelkezésére áll.

[popup][/popup]