50 méteres falfestmény mutatja be a zsidó nép történetét a Ben Gurion repülőtéren

Írta: Szombat - Rovat: Politika

50 méter hosszú és öt méter magas falfestményt avattak fel kedden a Ben-Gurion repülőtéren. Az “Am Jiszráél Cháj” című freskó sorozat a zsidó nép 4000 éves történelmét meséli el Ádám teremtésétől kezdve az ókori Izrael népének kialakulásán, a száműzetésen és a cionizmus felemelkedésén keresztül a modern Izrael állam megalapításáig. Ezután végigveszi Izrael Állam 75 éves történetét, fejlődését, háborúit, újításait, tájképeit, vezetőit, tudósait és gondolkodóit.

A festmény a dél-amerikai monumentális falfestészet stílusát követi. Alkotója Julio Carrasco Bretón mexikói képzőművész készítette.

A freskó az Izrael-Latin-Amerika Hálózat (ILAN) kezdeményezésére készült, amelynek célja a Latin-Amerika és Izrael közötti kapcsolatok erősítése, különösen az innováció területén. A projekt körülbelül egy évvel ezelőtt kezdődött Isaac Herzog izraeli elnök áldásával az állam 75. születésnapja alkalmából.

Az átadáson jelen volt Bretón, Miri Regev közlekedési miniszter, Yaakov Hagoel, a Cionista Világszervezet elnöke, Isaac Asa, az ILAN elnöke és alapítója, valamint az ILAN mintegy 50 fős küldöttsége, köztük a közép- és dél-amerikai zsidó közösségek vezetői, kongresszusi tagok és más méltóságok.

“Az ILAN szervezet tagjaival és az ILAN latin-amerikai közösségek vezetőivel együtt abban a kiváltságban volt részünk, hogy a zsidó nép történetében és az egész világon a legátfogóbb és legrészletesebb művészi falfestmény-projektet fejezhettük be” – mondta Asa.

“Valójában ez az egyetlen hely a világon, ahol egy nép öröksége és történelme egy helyen összpontosul, méghozzá olyan hozzáférhető és művészi módon, amelyet mindenki megérthet és átérezhet” – mondta Isaac Asa.

“Izrael népe hosszú utat járt be a generációk során, a zsidó nép az erkölcs, a társadalmi szolidaritás és az innováció alapértékeivel járult hozzá az emberiség közös kultúrkincséhez. Összetett logisztikai műveletet hajtottunk végre, hogy ezt a freskót Izraelbe hozzuk. Mostantól aki belép Izraelbe, saját szemével láthatja majd a zsidó nép történetét, a jövőt és a zsidó nép és Izrael Állam jelentős hozzájárulását a nemzetek közös örökségéhez” – mondta Asa.

Julio Carrasco Bretón

A falfestmény, amely jelenleg a repülőtér 3-as termináljának Izraelbe vezető bejárati falát borítja, még csak az útját kezdi. Izrael más történelmi és állami értékkel bíró helyszíneken, valamint európai, dél-amerikai és amerikai zsidó közösségekben is ki fogják állítani.

A művet néhány hónappal ezelőtt Mexikóban mutatták be egy ünnepségen, amelyen részt vett az ország akkori külügyminisztere, Marcelo Ebrard, a dél-amerikai zsidó közösségek vezetői, miniszterek és más méltóságok.

JNS

[popup][/popup]