Szegedi Csanád Izrael mellett az Európa Parlamentben

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

 

„Minden vitában csupán a tisztelet hangján szabad szólnunk…

…amely Izraellel kapcsolatos.”

EP-crop

Ekképp kezdte írásbeli hozzászólását Szegedi Csanád az Európa Parlament (EP) vitájában, amely történetesen október 23-ra, a magyar nemzeti ünnepre esett.

A vita elvileg merőben technikai kérdésről szólt, amelyet a laikus nem is ért. A téma: „Az EK és Izrael között társulást létrehozó euromediterrán megállapodáshoz csatolt, az ipari termékek megfelelőségértékeléséről (sic) és elfogadásáról szóló jegyzőkönyv”.

Izrael ügyében azonban soha semmi nem unalmas. Az Európa Parlament baloldali frakciói (szociáldemokraták, zöldek, liberálisok és a szélsőbal) minden Izraellel kötött megállapodást alkalmasnak találnak arra, hogy – a palesztinokra hivatkozva – a zsidó állam „jogsértő”, „gyarmatosító”, stb. tevékenységét kárhoztassák. Ennek megfelelően a frakcióvezetők most is a megállapodás aláírása ellen érvelnek.

A mainstream jobboldal (Európai Néppártok Szövetsége), az EU legnagyobb frakciója viszont a megállapodás mellett foglalt állást.

Ehhez a vitához fűzte hozzá írásbeli megjegyzését Szegedi Csanád, mely így folytatódott:

„Izrael ugyanis az elmúlt évtizedekben példát mutatott Földünk egyik politikailag legingatagabb régiójában, hogy miként lehet minden nehézség ellenére egy modern demokráciát felépíteni. A zsidó állam bebizonyította, hogy lehet ott is szabadságot és békét adni az embereknek, ahol diktatúrákat építenek, és gyűlöletet szítanak. Határozott álláspontom, hogy az Európai Parlamentnek erkölcsi és morális kötelessége lenne minden olyan lépést támogatnia, amely közelebb hozza egymáshoz Izraelt és az Európai Uniót, ugyanis kulturális értelemben Izrael Európa része. Izrael egy olyan állam, amely folyamatosan bizonyítja érettségét az emberi jogok tekintetében is, ezért az Európai Uniónak óvakodnia kellene attól, hogy beleszóljon Izrael belügyeibe. Ezúton is szeretném megragadni az alkalmat, hogy mielőbbi békét kívánjak a Közel-Kelet népeinek.”

*

Szegedi Csanad_2Szegedi Csanád
Mint ismeretes, Szegedi Csanád, fél éve még a Jobbik egyik kulcsembere, azután szakított meg minden kapcsolatot a párttal, hogy pártbeli ellenlábasai kiderítették róla: anyai ágon zsidó származású. Miután helyzete lehetetlenné vált egykori elvbarátai között, elveszítve lába alól a talajt, Köves Slomóhoz fordult segítségért.

Az EMIH (a magyarországi Chabad Lubavics mozgalom egyházi szárnya) vezetőjének buzdítására indult el Szegedi azon a hosszú úton, melynek során megtagadta egykori elvtársait és – úgy tűnik – a zsidó közösséghez közeledik, amelyet „előző életében” oly ádázul támadott. Egyebek közt zsidó szabadegyetemre jár és a hagyománnyal is ismerkedik.

A közösséghez visszatérő, egykor hitsorsosait üldöző zsidó ismert alakja történelmünknek. A kérdésről Baruch Oberlander rabbi adott áttekintést az Írás a Kommentárok tükrében.

Mindez nem váltotta ki a zsidó közösség tagjainak egyöntetű lelkesedését. E sorok írójának is többen fejezték ki nemtetszésüket, amiért nem csupán egy levegőt kell szívniuk a zsinagógában egy korábbi antiszemitával, de az illető a rabbi megkülönböztetett figyelmét is élvezi. Mások úgy érveltek, hogy amennyiben Szegedi valóban komolyan gondolja a megtérést, adja vissza EP-mandátumát, ahol – forma szerint – továbbra is az antiszemita és rasszista Jobbik párt képviselője.

A nemzetközi léptékben gondolkodó Chabad koncepciója azonban más: ha a zsidóság ilyen lehetőséget kapott arra, hogy ügyét előremozdítsa, ezt nem eldobni kell, hanem élni vele, az egész közösség (ez esetben: a zsidó állam) javára. Szegedi Csanád ily módon is törlesztheti a közösség felé fennálló adósságát. 

Minden bizonnyal ennek a politikának része a fent idézett hozzászólás is.

A Európa Parlament a fenti javaslatot végül elfogadta. 

[popup][/popup]