Távozott a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Budapesti Zsidó Hitközség szeptember 3-i elöljárósági ülésén Streit Sándor megvált elnöki posztjáról.

Azért kellett távoznia, mert a Kozma utcai temető vezetését, amit eddig társadalmi munkában látott el, mostantól főállásban végzi. Ez pedig az alapszabály szerint összeférhetetlen az elnöki tisztséggel. Munkáját, megbízott elnökként Tordai Péter, vezető elöljáró (korábban a Mazsihisz elnöke) vette át, aki a következő (ez év decemberben esedékes) közgyűlésig marad hivatalában. A vezetőváltás tényét Tordai Péter és Rosenfeld Sándor elöljáró is megerősítette. Érdekes módon ma (szeptember 4-én délután) neki feltett kérdésünkre Streit Sándor fenntartotta, hogy ez idő szerint továbbra is ő a BZSH elnöke.

Streit Sandor
Streit Sándor, akit a temetőben történt visszaélések nyomán azzal bízott meg a hitközség vezetése, hogy konszolidálja a viszonyokat, maga is a probléma részévé vált. 

Számla nélküli temetések

Mint ismeretes, a Kozma utcai temetőben számla nélküli temetéseket bonyolítottak, a temetői alkalmazottak zsebre dolgoztak, s a hónapokkal ezelőtt megindult nyomozás arra is irányul, vajon kinek jutott a temetői zsargonban „málnának” nevezett feketepénzből, amit az alkalmazottak a BZSH-Mazsihisz központjába, a Síp utcába vittek.

„A ’feketetemetéseken’ kívül a zsidótemetői állások más, szintén nem elhanyagolható mellékjövedelemmel kecsegtettek, jelesül a sírkő-értékesítés és -állítás üzletágban. A zsidó temetőben végső nyughelyét lelő elhunytat általában a családtagjai mellé temetik: egy-egy sírkő bontása, újravésése és -állítása százezer, egy új sírkő esetenként több százezer forintba kerül. A gyászoló és a sírkőpiacon nyilván kevéssé tájékozott rokonság dolgát nagyban megkönnyítette, hogy a temető alkalmazottai rögtön tudtak is sírköves céget ajánlani. Az a cég, amely ily módon rendszeres, feltűnően gyakori megbízásokhoz jutott, a Máthé Utóda Bt. volt. Ennek beltagja Karádi Gábor temetőigazgató volt, kültagja pedig a helyettese, Maka Árpád. Maka – akinek egyes családtagjai szintén temetői alkalmazottak voltak – ezen kívül még a Werner és Maka Kft-ben volt érdekelt. Ez a cég állandó megbízásokat kapott a hitközségtől különféle temetőgondozási munkálatokra. Az ügyben született feljelentés szerint a kft. 2010-ben 30 millió, 2011. november végéig 20 millió forintot számlázott a Mazsihisznek, ráadásul a szemétszállításra vonatkozó megbízását az index.hu cikke szerint nem is teljesítette” – írta tényfeltáró cikkében Vári György a Magyar Narancsban.

Karádi – az ügytől feltehetően nem függetlenül – nyugdíjba vonult, s az Index cikkének megjelenése után kipattant botrányt követően a temető vezetésével a hitközség elöljárósága Streit Sándort, a BZSH elnökét bízta meg. Streit elnökként nem vehetne fel fizetést temetőfelügyeleti munkájáért, az elöljáróság mégis megszavazott számára havi 150 ezer forint, számla bemutatása nélkül is járó költségtérítést.

kozma utcaA Kozma utcai temető. Fotó: B. Szabó Gábor
Hab a tortán

Streit családja is képbe került a temetői ügyben. Miután a BZSH vezetése az elnököt bízta meg a temető-felügyelettel, a Magyar Narancs cikke szerint „a Máthé és Utóda Bt. Euro Kőfaragó Bt.-re változtatta a nevét, és Karádit, a volt temetőigazgatót Streit Sándor fia, Streit Gábor váltotta beltagként; a kültag Maka Árpád maradt, aki a botrány ellenére megőrizte helyettes vezetői állását is a temetőben.” Hitközségi források szerint – írja a Narancs – „a temetői alkalmazottak (akiknek Streit a főnöke) a gyászolóknak most már az Euro Kőfaragó Bt.-t ajánlják, és minden jel arra mutat, hogy most ez a társaság kap igen sűrűn temetői megbízásokat.” A lap birtokában lévő dokumentumok szerint február 26-án például három sírkőbontásra is volt megrendelésük. Streit Gábor egyébként korábban – állította egy hitközségi forrásunk – a hitközségen számítógépes rendszergazdaként működött. E megbízása azóta megszűnt.

A Magyar Narancsban közölt információkat az érintettek nyilvánosan semmilyen fórumon nem cáfolták, de Tordai Péter BZSH vezető elöljáró (a Mazsihisz korábbi elnöke) kérdésünkre adott tájékoztatása szerint Streit a 150 ezer forintos költségtérítést nem vette föl. 

Omladozó birodalom

Karádit Zoltai Gusztáv BZSH-Mazsihisz ügyvezető igazgató bizalmasaként ismerik hitközségi körökben. Hitközségi források szerint Karádi továbbra is kijár régi munkahelyére, de az utóbbi időben nem ő az egyetlen, akinek a Zoltai csapatból hivatalosan távoznia kellett.

Egri Oszkár, a hitközség jogásza, Zoltai másik közeli munkatársa is a tavasszal vált meg a hitközségtől, miután kiderült róla, hogy nem felel meg választott vezetőként (a Hegedűs Gyula utcai körzet elnöke volt korábban) a hitközség alapszabályába foglalt kritériumnak, miszerint vallásjogilag (anyai ágon) zsidónak kell lennie. Egri a tavalyi hitközségi választások alkalmával vitt különös szerepet, és került konfliktusba a Lágymányosi körzet jelöltjével, Heisler Andrással és rabbijával, Radnóti Zoltánnal, aki utóbb szerepet játszott Egri távozásában.

A kidőlő bizalmasok láttán talán nem tévedés a – nyolcvanhoz közeledő – Zoltai gyengülésére következtetni.

[popup][/popup]